Увеличаване на натовареността на следователите и издигане на престижа на професията - това са две от основните неща, за които кандидатът за член на ВСС Стефан Петров обеща да работи.

В изказването си на Общото събрание на следователите той заяви, че следователите несправедливо са обвинявани от ръководителите си, граждани и страни в наказателния процес.

"Ние сме единствените в съдебната система, които се борим да имаме работа, да бъдем натоварени", заяви Петров по повод проблема с ниската натовареност на следователите. Стефан Петров, който беше член в предишен състав на Съвета, заяви, че бил противник на разделянето на ВСС на две колегии.

Следователите избират свой представител във ВСС сред единствен кандидат

Колкото до ниското доверие към съдебната система, той заяви, че тя била най-отдалечена от останалите власти. И се обяви за противник на меренето на рейтинги в съдебната власт.

Каза, че не може магистратите да се съобразяват с политически, икономически и други фактори, както и с общественото мнение, за да се харесат на хората. По време на изслушването Петров ясно заяви, че е противник на новата фигура на специален прокурор, който да разследва главния прокурор, припомняйки, че прокуратурата вече не е централизирана.
 

Ако Петров бъде избран, той ще заеме мястото на Евгени Диков, който почина внезапно. Зад кандидатурата на Стефан Петров застават 62 следователи. Сега той е заместник-председател на Камарата на следователите.

Днес, в първата събота от процедурата, следователите избират председател на общото събрание, членове на мандатната и избирателната комисии, както и членове на секционни комисии, като се определя и техният брой. Следващата събота е само за гласуване.

Имащите право на глас са 427, като 393 ще гласуват електронно.
БТА