Камов: Появяването на НДСВ беше много обнадеждаващо
Камов: Появяването на НДСВ беше много обнадеждаващо / netinfo

Появяването на НДСВ беше много обнадеждаващо. Много хора повярваха, че може да има нов морал и политиката може да изглежда по нов начин. Но вече тази партия се отдалечава от възможността да бъде част от бъдещето на европейска България. Това каза в предаването “Седмицата” по Дарик радио Николай Камов, председател на ПД “Социалдемократи”, коментирайки разцеплението в жълтата група. Не може радикално да се промени облика на държавата, а политическата система да остане същата.

Хората очакваха много от техните проблеми да бъдат решени по време на предишното управление, а това не се случи, това не се случва и сега, каза още Камов.

Също в “Седмицата” по Дарик Юнал Лютфи от ДПС коментира разцеплението в НДСВ като каза, че либерализмът е широко понятие, а в либералните партии преди всичко има ред и сериозна дисциплина по отношение на провеждане на политиката на съответната либерална партия.. Човекът, който се отклонява от тази идеология, би трябвало сам да напусне партийните редици. Човекът, който трябва да каже дали да бъдат сменени министри от кабинета, това е премиерът, а не аз, заяви Юнал Лютфи. Ние сме доволни от нашите министри, беше отговорът му на въпрос за оценката на министрите от кабинета на Сергей Станишев.

По отношение на кризата в НДСВ и евентуалната позиция на колегите й от ПГ на БНС при промени в коалицията и кабинета Анастасия Мозер от БНС каза, че се надява те да запазят позицията си от времето след изборите за парламент и да не вземат участие в евентуална коалиция, предложена от управляващите.

Парламентарната ни група е малка, за да създаде стабилност в една коалиция. Според Анастасия Мозер България се превръща в еднопартийна държава с управленски дефицит и дефицит на демокрация, като даде пример с присъствието на БСП в ръководството на различни държавни институции като Президентство, Министерски съвет, съдебна власт.

Представителите на НДСВ като политическа сила нямат политика, нямат и идеология. Това каза от своя страна лидерът на „Атака” Волен Сидеров в предаването “Седмицата” по Дарик. Това е сбор от политически брокери, които продадоха всичко, което беше останало от България. Най-вероятно част от напусналите партията ще се насочат към Ахмед Доган. Те си търсят ракета-носител за следващия парламент, защото в следващото НС НДСВ няма да има представителство, допълни Сидеров.

Чрез разпада на НДСВ се подготвя идването на ГЕРБ на власт, подчерта Сидеров.