Калфин: Не очаквам от Барозу остри въпроси
Калфин: Не очаквам от Барозу остри въпроси / снимка: Sofia Photo Agency
Министърът на външните работи Ивайло Калфин заяви, че не очаква председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу да постави остри въпроси по време на посещението си в София. По повод скандала в МВР, външният министър коментира, че той се превръща в „махленски и полуисказани обвинения”, които звучат несериозно.

На въпрос на Дарик радио какви са рикошетите от скандалите в МВР върху визитата на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, Ивайло Калфин отговори, че не би правил връзка между тези две събития. Много важно е да се разбере има ли проблеми в МВР и какви са те, коментира външният министър. Според него държавата трябва да покаже, че има механизми да стигне до всеки, който си е позволил да наруши правилата.

Калфин съобщи, че временното спиране на европейските пари към страната ни ще е сред темите на разговор на председателя на ЕК в София. Най-рано могат да бъдат рестартирани парите по ФАР, това може да се случи още през месец април, уточни външният ни министър. Ходът на ратификация на Лисабонския договор и важни за България въпроси, свързани с енергетиката, ще бъдат обсъдени по време на посещението на Жозе Мануел Барозу.