Много от българските политици не закъсняха с поздравите, насочени към поредната победа на президента на Турция Реджеп Ердоган. Той получи 52,14% от гласовете на втори тур.

Ердоган: Цяла Турция е победител на президентските избори

"Поздравления за Ердоган! Народът на Турция гласува за най-доброто бъдеще на своята страна и нашия регион", написа в Twitter лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод победата на балотажа на изборите в неделя.

"Нашето приятелство и ползотворно сътрудничество ще продължат да укрепват и насърчават просперитета и стабилността", добави още Борисов.
 
Държавният глава Румен Радев поздрави своя колега Реджеп Тайип Ердоган по повод преизбирането му като президент на Република Турция на изборите, проведени вчера в страната. Българският президент изразява увереност, че отлично развиващото се през последния период двустранно и многостранно сътрудничество между България и Турция ще продължи да се надгражда още повече по време на новия мандат на президента Ердоган и ще бъде фактор за укрепване на добросъседството, доверието, сигурността и сътрудничеството в региона на Югоизточна Европа. Това съобщиха от пресцентъра на президентството.

Байдън, Путин и Зеленски поздравиха Ердоган
           
Президентът Радев откроява общите усилия на България и Турция в сферата на енергийната сигурност, свързаността, икономическото и търговско сътрудничество и въпросите на миграцията като фактори за преодоляване на предизвикателствата и в интерес на напредъка на двата народа и на региона.

"От свое име и от името на Движението за права и свободи поднасям искрени поздравления за преизбирането на Реджеп Тайип Ердоган за президент на Република Турция", написа във Facebook лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

И допълни, че вярва, че "този резултат ще донесе ползи не само за Турция, но и за целия регион".




Поздравявам с победата президента на Турция г-н Ердоган. Тази победа предизвиква радостни чувства в мен и като човек, и като политик. Това разпространи до медиите екипът на доайена на 49-ия парламент и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов.

Турските избиратели в България предпочетоха Кълъчдароглу на балотажа в Турция


"Радвам се, че дълги години работихме за отличните българо-турски отношения, които в годините дадоха много резултати в различни сфери, касаещи България и Турция – опазването на общите ни граници, мирната политика между двете страни, развитието на отношенията ни в енергетиката, в туризма и икономиката, активното ни сътрудничество в областта на културата. А в чисто човешки план се радвам, че съм негов приятел. Искрено желая на г-н Ердоган на добър час в третия му президентски мандат и отговорните начинания, в които не се съмнявам, че ще успее“, се казва в поздравлението на Вежди Рашидов.

Висшият избирателен съвет (ЦИК) на Турция призна въз основа на предварителните резултати победата на Ердоган на втория тур на президентските избори. Въз основа на резултатите от обработката на 99,43% от бюлетините той получава 52,14% от гласовете, а опозиционният кандидат Кемал Кълъчдароглу - 47,86%.