Папа Франциск идва в България, за да зададе провокативния в положителен смисъл въпрос „Дали ние сме разбрали урока от т.нар. „български папа” за световния мир, обяви пред NOVA журналистът Димитър Ганчев, ръководител на българската редакция на Радио Ватикана.

Папа Франциск пристига у нас с делегация на най-високо ниво

„Това наистина е папа - комуникационен феномен. Един папа, който може да говори на всички социални категории. Един папа, който умее да говори не само с думи, но и с жестове. Той е модел на модерната комуникация на Светия престол", коментира Ганчев и допълни, че папа Франциск е смел реформатор. 

По думите му, папата отива във всяка една страна спрямо нейните специфичности и според контекста, в който се развива тази визита.

Междувременно Раковски трескаво се готви за посещенето на Папа Франциск. На 6 май Светият Отец ще отслужи литургия в града и ще даде първо причастие на 200 деца.

Папа Франциск и протоколът: МВР се подготвя за „извънредни ситуации“

Над 50 000 вярващи от страната и чужбина се очаква да пристигнат за визитата на папата в Раковски. Колкото повече наближава идването на Светия Отец, толкова повече са притесненията, вълненията, както и мерките за сигурност.

"Очакваме Светият Отец да бъде в Раковски между 10-10:30ч. Той ще дойде по ул. "Михаил Добромиров". Първата спирка ще бъде на автогарата в квартал "Генерал Николаево". Оттам с папамобила ще бъде пътят на Светия Отец до пред площада на "Генерал Николаево", обясни кметът на община Раковски Павел Гуджеров.

Папа Франциск отправи приветствие към българския народ (ВИДЕО)

Той добави, че има асфалтирана рампа и предстои да бъдат премахнати паркинг ограничителите. Гуджеров допълни, че металните ограждения ще служат за обособяване на пътя на Папа Франциск към църквата, както и са предвидени сектор за родители, за хора в неравностойно положение.

"Очаквам пропусквателните пунктове да са 3 или 4, но вярвам, че от МВР ще вземат мерки, за да минават проверките гладко. Съветвам всички хора да са покрай площада около 9-9:30ч., за да се настанят и да изчакат идването на Светия Отец", каза още кметът на община Раковски.
 

Той допълни, че в църквата "Пресвето сърце Исусово" ще могат да влязат около 700-20, 700-30 човека, но по думите му площадът е достатъчно голям, за да събере 7-10 000. Кметът уточни, че идеята на видеостените е да направят съпричастни всички хора на площада към случващото се в църквата.

"Важно е да отбележим, че след светата литургия и светото причастие, Светият Отец отива с папамобила към църквата в квартал "Секирово" - "Св. Архангел Михаил". Осигурили сме буферни паркинги, които ще поберат най-малко 4 000 автомобила", добави Гуджеров.

Той уточни, че в понеделник в града през главната улица Пловдив-Стряма-Раковски през главния път ще може да се влиза до 9:00ч., а след това, влизането ще бъде от град Брезово и село Шишманци.

Всички новини около посещението на папа Франциск в България можете да откриете тук
 
nova.bg