Едно британско семейство решава проблема с уличните кучета в Община Дряново. Историята на Антъни и Ема разказва NOVA. Всичко започва, когато на кметството са отпуснати около 20 000 лева за изграждане на приют за бездомни животни. Кметът обаче осъзнава, че с този бюджет не може да направи нищо хуманно и решава да почерпи опит от чужбина. Тогава се появяват Антъни и Ема. Те правят приют в собствената си къща. Започват да събират бездомни кучета от цялата община, кастрират ги и ги обезпаразитяват. След това им намират дом в чужбина.

Как семейство напусна Австралия, за да заживее в родно село (ВИДЕО)

В момента в приюта има 48 кучета. Британците разказват, че намерили едно от кучетата на сметище. Едно от животните в приюта пък скоро ще замине в Германия, където му е намерен дом, други две за Англия. За да намерят стопани за животните, двамата работят с подобни на тяхната организации в други държави - имат партньори в Англия, Германия. Намирали са домове за животните и в  Белгия, Швейцария, САЩ, Полша.  

Двама британци въртят ферма в самоковско село (ВИДЕО)

"В началото в Дряново имаше 15 улични кучета.
Не можехме да ги хванем сами, въпреки че имахме екипировката, клетките, трябваха ни хора. Обявихме събитието във Фейсбук и местния вестник, събраха се 25 души - един от общината, останалите чужденци. Хванахме девет кучета и така започна всичко", разказват британците. Смятат, че при първата им акция не е имало отклик от българи, защото още им нямали доверие.

"Възпитавани сме да имаме съчувствие към животните, да създаваме условия за тях, а не да ги държим по улиците", казва Антъни и признава, че не разбира, как могат да се изхвърлят кучета на улицата. В България става все по-актуално да осиновиш бездомно куче и вярвам, че тази тенденция ще се повишава, каза Ема.
 

Британци правят фестивал на палатки в Родопите

Двамата британци подчертават, че не продават кучетата, а им намират дом. Миналата година са похарчили 38 000 лева за кастрации, ваксинации и храна, като основният им дарител е една англичанка, която осиновила миналата година куче от България. Тя дала 25 000 лева и с тях стартирал приютът. Някои хора пък осиновяват определени кучета и помагат за издръжката им. Общината в Дряново дава пари за кастрация.
nova.bg