Кабинетът: Остава договорката с учителските синдикати
Кабинетът: Остава договорката с учителските синдикати / снимкa: Sofia Photo Agency

Правителството ще изпълни споразумението с учителските синдикати, което беше постигнато в петък, обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев след заседанието на кабинета.

Параметрите на документа, които включват средна учителска заплата от 650 лева на 1 юли догодина, са залегнали в проектобюджета за 2008 година, който беше одобрен от Министерския съвет.

„Равнищата на учителските заплати, които договорихме, ще бъдат изпълнени без никакво съмнение”, обяви Даниел Вълчев.

Министърът обясни: „Диалогът продължава, правителството нищо няма да направи едностранно, тъй в петък, както вие се убедихте, заедно със синдикатите имахме проект на споразумение. Числата в бюджета отговорят съвсем точно на този проект. Текстът на споразумението беше четен от мен и хората, които стояха около масата, един по един, включително и другата страна, казваха „Да”.

Когато човек води хората, трябва да знае накъде ги води и при всички случаи да си постави реалистични цели. Другото, според мен, не е много отговорно. Мига да дам само реалистична прогноза и тя е, че учебната година ще приключи нормално”.

Вълчев обеща, че единният стандарт за издръжка на един ученик, който е различен за отделните общини и видове училища, ще бъде средно не по-малко от 1151 лева. „Надявам се, че след като се запознаят с това, което беше договорено между синдикатите и правителството в петък, стачкуващите ще се върнат на работа”, каза министър Вълчев.

Министър Пламен Орешарски от своя страна обясни, че новият модел на финансиране на системата, който ще стартира от 1 януари, ще е от полза за цялото общество, тъй като ще предложи по-добро качество на образователните услуги. „Това е описано в проектозакона за бюджета и след приемането му от парламента, той става закон, който трябва да се спазва, защото по законите не се преговаря”, добави Орешарски.