Правителството одобри проектобюджет 2008
Правителството одобри проектобюджет 2008 / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Образование и здравеопазване са двата приоритетни сектора в Бюджет 2008. Те ще получат най-много пари от държавата догодина – по 4,2 процента от Брутния вътрешен продукт. Това е записано в проекта, одобрен от правителството. Министър Пламен Орешарски връчи официално финансовия план за следващата година на председателя на Народното събрание Георги Пирински, който веднага го разпореди за обсъждане в парламентарните комисии.

Догодина най-голямо ще е увеличението на средствата за образование и здравеопазване. И за двете сфери ще бъдат заделени по 4,2 процента по Брутния вътрешен продукт. За образованието това са 470 милиона лева повече от настоящата година и през 2008 година те ще са над 2 милиарда и 600 милиона лева, общо.

Разходите за образование са предвидени да осигурят учебния процес в държавните, професионални и специализирани училища, да подобрят материално-техническата база в държавните учебни учреждения и обслужващите звена.

Планира се повишаване на обхвата и улесняване на равния достъп до средното образование, както и осигуряване на обучение в държавни и висши училища за 123 730 учащи. На въпрос има ли вариант за повишаване на учителските заплати с повече от заложеното в бюджет 2008, министърът на финансите отговори, че каквото приеме Народното събрание като закон за следващата година, това ще е рамката, която трябва да се спазва.

Другият приоритетен сектор – здравеопазването, догодина ще разполага с близо 2 милиарда и 600 милиона лева. Новото в данъчната политика през 2008 година е въвеждането на плосък данък върху доходите от 10 процента.

Като цяло приходната част за следващата година е доста напрегната, обясни министърът на финансите. Затова като буфер в бюджета са заложени 300 милиона лева, които ако не бъдат изхарчени, в края на следващата година правителството може да вземе решение как да ги използва.

Основните задачи на Бюджет 2008 са свързани с преструктуриране на бюджетните разходи и ускорено модернизиране на публичната инфраструктура, продължаването на реформите в ключови социални сектори, както и обезпечаване на по-нататъшен ръст на доходите, на заетите в публичния сектор и на пенсионерите, заяви министър Орешарски.

Данъчната ставка догодина ще е от 10 процента без необлагаем минимум за всички доходи, без значение на размера им. Новата система на облагане ще запази нормативно признатите разходи в размери от 10, 25 и 40 процента. Запазва се и тенденцията за намаляване на данъчната тежест, като за по-ниските доходи са разработени мерки за компенсиране.

Ставката на корпоративния данък остава също 10 % и за догодина.

Бюджет 2008 предвижда реален ръст на Брутния вътрешен продукт 6,4 %, хармонизираната инфлация в края на 2008 година се очаква да е 4,5 %, а средногодишната – 6,9 %.