Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 27 октомври
Кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев, който е и настоящ премиер, представи проектосъстава на служебния кабинет пред президента Румен Радев. Държавният глава го одобри и съобщи, че още утре сутрин ще издаде указ за назначаване на предложеното правителство и за провеждане на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

Предложеният от министър-председателя Димитър Главчев състав на служебен кабинет включва три промени – МВР, МВнР и МТС.

Йотова: Стоянов поражда политическо напрежение, няма как такъв човек да проведе честни избори

„Имам честта и удоволствието да ви представя структура и персонален състав на Министерски съвет“, каза Главчев.

Вижте кои са предложените имена за министри в служебния кабинет:

1. Заместник министър-председател и министър на финансите - Людмила Петкова 

Людмила Петкова е безспорен капацитет в областта на финансите, с над 30 години опит в областта на данъчната политика и управлението на публичните финанси, каза Димитър Главчев в президентството при представянето на структурата и състава на проекта на кабинет. По думите на Главчев от 2010 г. Петкова работи в Министерството на финансите, била е директор на дирекция „Данъчна политика“, както и заместник-министър на финансите.

Коя е Людмила Петкова, номинирана за министър на финансите (Биография)

БГНЕС


2. Служебен министър на външните работи – Иван Кондов

Иван Кондов е роден на 10 август 1968 г. Завършил е „Международни отношения” в Университет за национално и световно стопанство в София. 

От 2012-2016 г. той е бил директор на дирекция „Протокол” в Администрацията на президента на Република България. От 2017-2021 г. извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Испания. От 2021-2023 г. – постоянен секретар на Министерството на външните работи на Република България. От 2021-2023 г. постоянен секретар на Министерството на външните работи на Република България. От 3 май 2023 г. – 6 юни 2023 г. Служебен министър на външните работи назначен с указ на президента на Република България Румен Радев. 

От 6 юни 2023 г. - Постоянен секретар на Министерството на външните работи на Република България.

Кой е Иван Кондов, номиниран за служебен министър на външните работи

БГНЕС

3. Служебен министър на вътрешните работи – Атанас Илков

Атанас Илков е роден на 20 декември 1964 година в Пазарджик. Завършил е висшето си образование Югозападния университет „Неофит Рилски” в Благоевград и е магистър по право. Специализирал е в Международните академии по правоприлагане в Будапеща и Розуел, Ню Мексико.

Постъпва в системата на МВР през 1987 г. Кариерата му преминава през РДВР-Пазарджик в Криминална полиция, началник сектор „Оперативно обслужване на местата за лишаване на свобода“, началник на сектор в ДНСП, началник на отдел “Криминална полиция” към ГДКП.

През месец юли 2016 г. е назначен като началник на отдел “Криминална полиция” при ОДМВР – Пловдив, година по-късно оглавява ОДМВР-Пловдив. От юли 2019 г. оглавява ОДМВР-Кърджали, а от 2020 г. ЦСПП-Казанлък.

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 02. 08. 2021 г. е преназначен за зам.-директор на ГДНП. От август 2022 г. ВПД директор на ГДНП. От октомври 2022г. директор на ГДНП.

Кой е Атанас Илков, номиниран за служебен министър на вътрешните работи

БГНЕС

4. Служебен министър на регионалното развитие - Виолета Коритарова

„Виолета Коритарова е била изпълнителен директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Има дългогодишен опит в системата“, каза Димитър Главчев при представянето ѝ.

Коя е Виолета Коритарова – кандидат за служебен министър на регионалното развитие (Биография)

МРРБ

5. Служебен министър на отбраната – ген. Атанас Запрянов

„Атанас Запрянов е завършил военно училище във Велико Търново, добре познат е“, каза Главчев в президентството. По думите му Запрянов е бил военен представител на България във Военния комитет на НАТО, настоящ заместник-министър.

Кой е ген. Атанас Запрянов, кандидат за служебен министър на отбраната

БГНЕС

6. Служебен министър на правосъдието - Мария Павлова

Мария Павлова е доказан специалист в областта си, била е заместник-министър на правосъдието, заместник на главния прокурор, каза Главчев в Президентството.

Коя е Мария Павлова, номинирана за служебен министър на правосъдието (БИОГРАФИЯ)

БГНЕС

7.Служебен министър на образованието – Галин Цоков

„Галин Циков мисля, че е добре познат на всички“, каза Главчев при представянето му като част от проектосъстава на служебния кабинет в президентството. При разговорите с него ми каза, че предстои оценяване в средното образование и прецених, че една смяна би утежнила процеса по тази оценка, добави той.

Кой е Галин Цоков, канидат за служебен министър на образованието (БИОГРАФИЯ)

БГНЕС

8. Служебен министър на здравеопазването - Галя Кондева

При представянето на Кондова като част от проектосъстава на служебния кабинет в президентството Димитър Главчев посочи, че тя е специалист хематолог с опит в мениджмънта и изпълнителен директор на Специализирана болница за активно лечения на хематологични заболявания.

Вижте коя е Галя Кондева - кандидат за служебен министър на здравеопазването (БИОГРАФИЯ)

БГНЕС

9. Служебен министър на културата - Найден Тодоров

"Найден Тодоров е много добре познат. Бил е диригент и в Пловдивската опера и филхармония, в Русенската опера и филхармония, от 2017 г. е диригент на Софийската опера и филхармония", каза Димитър Главчев.

Кой е Найден Тодоров, номиниран за министър на културата

БТА

10. Служебен министър на околната среда и водите - Петър Димитров

"В момента Петър Димитров е заместник-министър на околната среда и водите. В продължение на 20 години е специалист в областта на екологията и 20 години работи в Басейнова дирекция "Дунавски район" (БДДР)", каза Димитър Главчев при представянето му.

Кой е Петър Димитров, номиниран за министър на околната среда водите (БИОГРАФИЯ)

БТА

11. Служебен министър на земеделието - Георги Тахов

Георги Тахов е доктор по икономика, специалност „Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка“. Той притежава и магистърски степени по „Счетоводство и контрол“ от ВФСИ „Д. А. Ценов“, Свищов, „Право“ от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, както и „Стратегическо ръководство и управление на сигурността и обществения ред“ от Академията на МВР.

Специализирал е икономика и управление на промишлеността в Германия. Георги Тахов притежава дългогодишен управленски опит в Националната агенция за приходите. Владее немски и английски език.

Кой е Георги Тахов - номиниран за министър на земеделието (Биография)

БГНЕС

12. Служебен министър на транспорта и съобщенията - Красимира Стоянова

13. Служебен министър на икономиката и индустрията - Петко Николов

Петко Николов е завършил УНСС, каза Димитър Главчев  при представянето му. Николов е бил председател на Комисията за защита на конкуренцията, на Патентното ведомство, на Агенцията по приватизация, на Национална компания „Индустриални зони“ (НКИЗ), допълни Главчев.

Кой е Петко Николов, номиниран за служебен министър на икономиката и индустрията

Патентно ведомство

14. Служебен министър на иновациите и растежа - Росен Карадимов

Той е доцент по право, с дългогодишен юридически опит, каза Главчев при представянето на Карадимов като част от проектосъстава на служебния кабинет в президентството. В момента е председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие.

Кой е Росен Карадимов, номиниран за служебен министър на иновациите и растежа (БИОГРАФИЯ)

БТА

15. Служебен министър на енергетиката – Владимир Иванов

Владимир Иванов е юрист по образование, към момента е изпълнителен директор и член на управителния съвет на „Булгартрансгаз“ ЕАД, каза Димитър Главчев в президентството.

Владимир Малинов, номиниран за за служебен министър на енергетиката (Биография)

БТА

16. Служебен министър на електронното управление - Валентин Мундров

Валентин Мундров в момента е зам.-министър на Министерството на електронното управление, директор е бил на дирекция в „Информационно обслужване “, каза Димитър Главчев в президентството. 

Кой е Валентин Мундров, номиниран за служебен министър на електронното управление (БИОГРАФИЯ)

БГНЕС


17. Служебен министър на туризма - Евтим Милошев

Евтим Милошев е доказан експерт и мениджър, каза Димитър Главчев в президентството при представянето на структурата и състава на проекта на кабинет. "Лично го познавам от много години и навсякъде, където е работил, се е справил добре. Мисля, че всички сте свидетели, има и други хора, които го познават добре", допълни Главчев.

Кой е Евтим Милошев, номиниран за служебен министър на туризма (БИОГРАФИЯ)



18. Служебен министър на младежта и спорта - Георги Глушков

Глушков е първият българин играл в Националната баскетболна асоциация, от 2011 година е президент на Българска федерация по баскетбол.

Кой е Георги Глушков, номиниран за служебен министър на младежта и спорта (БИОГРАФИЯ)

БГНЕС


19. Министър на труда и социалната политика - Ивайло Иванов

Той е магистър по финанси и кредит от Стопанската академия „Димитър Ценов“ в Свищов. Притежава и магистърска степен по право от ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград.
Той е бил заместник-министър на труда и социалната политика през 2016 г.

От 2003 г. работи в Агенцията за социално подпомагане, като последователно заема различни длъжности – от експертна до ръководна. 

Кой е Ивайло Иванов, номиниран за служебен министър на труда и социалната политика

БГНЕС


След представянето на списъка президентът Румен Радев поздрави Димитър Главчев за вслушването в призивите и очакванията на обществото за  намаляване на политическото напрежение и засилването на гаранциите за провеждането на честни избори. И допълни, че утре сутрин ще издаде указ за назначаване на предложеното правителство. „Очаквам още същия ден то да положи клетва пред Народното събрание. Също така утре ще издам и указ за провеждане на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври“, заяви президентът.

Припомняме, че задачата, която получи служебният премиер от президента миналата седмица, беше да предложи правителство около, което да няма съмнения за политическо влияние и което да гарантира честни избори. Румен Радев няма да приеме служебен кабинет с участието на Калин Стоянов. Това обяви вицепрезидентът Илияна Йотова. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня