/ БГНЕС
 Атанас Илков е номиниран за министър на вътрешните работи в проекта на служебен кабинет на Димитър Главчев.

Илков е роден на 20 декември 1964 година в Пазарджик.

Атанас Илков е завършил висшето си образование в Югозападния университет „Неофит Рилски” в Благоевград и е магистър по право. Специализирал е в Международните академии по правоприлагане в Будапеща и Розуел, Ню Мексико.

Постъпва в системата на МВР през 1987 г. Кариерата му преминава през Регионалната дирекция на вътрешните работи (РДВР) Пазарджик - “Криминална полиция” , началник сектор "Оперативно обслужване на местата за лишаване на свобода“, началник на сектор в Дирекция на Национална служба "Полиция" (ДНСП), началник на отдел “Криминална полиция” към Главна дирекция "Криминална полиция" (ГДКП).

През юли 2016 г. е назначен като началник на отдел “Криминална полиция” при Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи (ОДМВР) – Пловдив, година по-късно оглавява ОДМВР-Пловдив. От юли 2019 г. оглавява ОДМВР-Кърджали, а от 2020 г. Център за специализация и професионална подготовка (ЦСПП)-Казанлък. Със заповед на министъра на вътрешните работи от 02. 08. 2021 г. е преназначен за зам.-директор на ГДНП. От октомври 2022 г. е директор на ГДНП.

В момента заема поста директор на Главна дирекция “Национална полиция” в МВР (ГДНП).

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня