Кабинети за безплатно изследване за ХИВ в цялата страна за Деня на влюбените
Кабинети за безплатно изследване за ХИВ в цялата страна за Деня на влюбените / Sofia Photo Agency, архив
Кабинети за безплатно изследване за ХИВ в цялата страна за Деня на влюбените
38464
Кабинети за безплатно изследване за ХИВ в цялата страна за Деня на влюбените
  • Кабинети за безплатно изследване за ХИВ в цялата страна за Деня на влюбените

28 кабинета за безплатно и анонимно изследване за ХИВ ще работят в цялата страна на Деня на влюбените - 14 февруари. Сред тях са както 19-те постоянно действащи кабинета, така и девет временни, съобщиха от Министерство на здравеопазването. 55% от всички изследвани хора у нас споделят, че са правили секс без презерватив. Броят на официално регистрираните серопозитивни лица до момента е 1291, като 20 от тях са установени през тази година.

Средната възраст на регистрираните серопозитивни е 35 години. 30% от тях са младежи между 23 и 29 години. Според пътя на инфектиране и през 2011 г. се очертават две особено уязвими групи: данните показват, че девет от новорегистрираните са инжекционно употребяващи наркотици, а четирима мъже са имали сексуални контакти и с мъже. Разпределението по региони показва, че най-голям брой са регистрираните нови случаи в София град - 10, а в Пловдив, Пазарджик, Варна и Разград от 1 до 3.

Над 60% от новорегистрираните случаи на заболяването са открити в кабинетите за анонимно и безплатно изследване за ХИВ или от неправителствените организации, които работят с уязвимите групи. Информация за тяхното местоположение и работно време може да се получи на телефон 0 700 1 30 40.