К. Пенчев: Съдиите нямат елементарни условия на труд
К. Пенчев: Съдиите нямат елементарни условия на труд / netinfo
България назначава административните си съдии си с конкурс, но няма елементарни условия на труд. В София е направо природно бедствие, в провинцията, където местните власти са проявили зрялост, административното правосъдие е настанено и работи комфортно, заяви председателят на ВАС Константин Пенчев в предаването "Седмицата" на Дарик радио.

Висшият съдебен съвет няма правомощия да иска оставка на Ангел Александров, пък и прокуратурата излезе с мнение, че няма данни за престъпление. Така Константин Пенчев коментира скандала "Овчаров-Александров".  

Все още не знам дали ще има национално следствие, затова и не съм мислил кой би могъл да го оглави, продължи г-н Пенчев. Не разбрах кой иска чисто нов Гражданско-процесуалния кодекс - дали Европа, дали ние сме предложили това мероприятие, но нова е един от основните актове на едно правосъдие и не може да се приема на акорд, допълни Константин Пенчев.

Справедливостта е приоритет на държавата очевидно на думи, приоритет на ударно приемане на закони, изменяне на закони, изменения на конституция, но когато, трябва да се свърши работата докрай, последователно, струва ми се, че не е приоритет, коментира още Констнантин Пенчев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.