Изпратили имейлa на арабската компания от анонимен сървър в САЩ
Изпратили имейлa на арабската компания от анонимен сървър в САЩ / снимка: БГНЕС
Изпратили имейлa на арабската компания от анонимен сървър в САЩ
32298
Изпратили имейлa на арабската компания от анонимен сървър в САЩ
  • Изпратили имейлa на арабската компания от анонимен сървър в САЩ

Двамата българи от Чикаго, изпратили писмото с искане за 94 милиона долара до представителя на компания от Абу Даби, която иска да инвестира у нас в строителството на писта за Формула 1, са използвали анонимен пощенски сървър в САЩ, който позволява да се прикрият данните им, съобщи пред Дарик Явор Колев, шеф на отдела за борба с компютърните престъпления в ГДБОП. В същото време антимафиотите сравнително лесно са разбрали кои са авторите, защото Александър Цаков и Васил Стоев са изпратили съобщението от електронна поща, която може да бъде свързана с тях. Решението на проверката трябва да вземе прокуратурата, съобщи още Явор Колев. Материалите ще бъдат изпратени там.

Към момента в ГДБОП няма данни двамата българи от Чикаго да са свързани с интереси с инвестициите в Доброславци или пък с конкурентни фирми на тази от Абу Даби. Ето какво каза Явор Колев:

„Тъй като нямаме към момента данни да са свързани по някакъв начин с интереси в инвестициите или пък в някакви конкурентни взаимоотношения, направихме извод, че вероятно се касае за някаква шега".

Цаков и Стоев са използвали при изпращането на съобщенията анонимен сървър в САЩ, който позволява да прикрия част от данните си. В същото време според Явоr Колев „са използвали електронни пощенски кутии, които могат да бъдат свързани с тях. Не са прикривали и други данни. Лесно могат да бъдат идентифицирани".

След като американските власти приключат проверката си по случая материалите ще бъдат докладвани на прокуратурата.