Изпратеното до депутатите от БСП не били указания, а информация, заяви Буруджиева
Изпратеното до депутатите от БСП не били указания, а информация, заяви Буруджиева / снимка: БГНЕС, архив

„Няма как да са указания за това какво да говорим, защото виждате, че това е написано. А това ли се говори, това ли са епитетите, така ли се наричат", това каза пред журналисти в парламента депутатът от БСП Татяна Буруджиева по повод изтеклата информация за указания към парламентарната група на Коалиция за България от парламентарния секретар на МВР относно протестите.

„Трябва да се търси информацията. Аз искам да знам по какъв начин и кой е дал информация за точните пари, кои и как. Значи явно вече има разпознати хора. Ние отдавна питаме МВР да си свърши работата и да изнесе тази информация", каза Буруджиева.

На въпрос защо в съобщението от парламентарния секретар на МВР се посочва, че някой не е наред с главата, Буруджиева каза: „Обясних, че от различните министерства ние получаваме информация, когато има проблем или информация, която засяга дадено министерство, за да сме наясно. Сега очаквам от Зинаида Златанова, от МОСВ точна информация по повод всички неща, за които се говори, защото знаете, че нито от трибуната, нито по медиите могат да се кажат всички аргументи". На въпрос дали има практика в БСП да получават такава информация, Буруджиева каза: „Естествено. Нали сте виждали водещите стоят със слушалка. Имаме такава практика. И то не в БСП, а парламентарната група".

„Когато получаваме информация, разбира се тя дава основание да се заеме или не дадена позиция. Не разбирам как я правите тази разлика между опорни точки и информация. Аз тук не виждам указания за това какво да говорим. Виждам какво МВР смята, че може да каже относно техните действия при онова, което се е случило. А какво ще говорим - виждате какво говорим, съдете по това, което говорим", коментира Буруджиева. „Ние сме мандатоносител и носим отговорност за всичко, което правят министрите. Така че ние при всички положения трябва да бъдем информирани, не само от МВР, а от всяко министерство", коментира депутатът.

На въпрос дали информацията от МВР е била поднесена на професионално ниво, Буруджиева отбеляза: „Не. Смятам, че трябваше да бъде по-скоро под формата на информация, лишена от всякаква емоция, защото така е по-редно за ползване".