/ netinfo
Изпратени са указания към проверяващите за задачата с грешка в условието за седмокласниците
93713
Изпратени са указания към проверяващите за задачата с грешка в условието за седмокласниците
  • Изпратени са указания към проверяващите за задачата с грешка в условието за седмокласниците
Изпратени са указания към проверяващите да оценяват всички усилия на седмокласниците за решаване на задача № 24 от Националното външно оценяване по математика, така че те да не бъдат ощетени. Това съобщиха за Дарик от Министерството на образованието. Задачата беше дадена с грешно условие. Според просветното ведомство тя е решима, много от учениците са я решили и имат максимален брой точки за нея.

Без компенсация за седмокласниците, сбъркали на задачата с грешно условие

На изпита по математика от Националното външно оценяване седмокласниците са решавали задача с грешка в условието, стана ясно веднага след изпита. Зам.-председателят на Съюза на математиците проф. Николай Николов определи грешката като "формална" и като "недоглеждане".

Родители откриха грешка в миниматурата по математика

"Това не влияе върху решението, но формалната грешка съществува. За недоглеждане на просветното министерство можем да говорим, то се случва сравнително регулярно това недоглеждане и това би могло да загуби известно време на по-силните ученици, но не вярвам това да е масова практика. Проблемът формално остава, формално обаче", каза той.

Според Евгения Костадинова, директор на Дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в МОН видът на ъгъла не е от значение за решаването на задачата. От децата не се изисква да определят мярката на ъгъла, да го определят като остър или тъп и в края на краищата с този параметър въобще те не работят в самата задача, коментира тя.

Грешката в миниматурата по математика не смутила седмокласниците

Костадинова изтъкна, че задачата е построена така, че да може да се реши със знанията на един седмокласник.

По думите й във всички райони в страната има ученици, които са решили задачата и имат максимален брой точки за нея.