ВМРО лого
ВМРО лого / ВМРО
В исторически за отношенията България –  Северна Македония момент, излезе песен за войводата на ВМРО Мице Чегански. Това съобщиха от ВМРО. Песента се изпълнява от дуета Бисера&Лидия и Дани Милев. Към нея има и клип.

Музиката и аранжиментът са на Дани Милев. Текстът е написан от Александър Радовски. Автор на клипа е дългогодишният служител на БНТ Милчо Канчев с корени от град Кратово, Северна Македония. Това е поредната песен от проектът на младите народни певици Бисера Иванова и Лидия Ангелова, който възражда паметта на български войводи, дали живота са за изконно българската земя – Македония.



А ето и исторически факти за новата песен:

Родът Канчеви са ярки и бележити български родолюбци. Сърбите прогонват Канчеви от родните бащини огнища, заради ясното и непоколебимо българско самосъзнание.
Димитър Христов Мулов е наричан Мице или Мицо Чегански. Той е роден в 1875 година в село Чеган, Воденско в границите на Османската империя, днес Гърция. Влиза във ВМОРО като четник в 1903 година и е участник в Илинденско–Преображенско-Кръстовденското въстание в Солунския революционен окръг. След разгрома на въстанието е избран за воденски околийски войвода. След Първата световна война участва във възстановяването на революционната организация.

През 1918г. Димитър (Мицe) Чегански идва в България през граничен пункт Клисура. През 1920г. е натоварен от ръководството да организира дейността на митницата „Попови ливади” на ВМРО в Пирин планина. Целта е да се набират средства за дейността на организацията. Всички търговци са плащали мита, като най-важни са били приходите от дървен материал и животни за Гърция, тютюн и вино. Освен Чегански в организацията на митницата участват и Георги Хазнатарски - Полски, Тома Радовски - Радовалията, Никола Хаджиев - Даскала, Гоце Манолев - Пирински, Динчо Балкански, Петър Говедаров - Говедарчето, Илия и Кирил Лерински. През 1922 година е назначен за мелнишки околийски войвода, участва активно в Неврокопските събития под ръководството на Алеко Василев (Алеко Паша).

От май 1923 до 1926 година Чегански отново е воденски околийски войвода на ВМРО. Организира околията и действа заедно с войводите Станко Тушински и Атанас Гандачки. Четите водят ожесточени сражения с окупатора през 1923 и 1924 година, като дават свидни жертви. През 1924 година участва като делегат на Солунския окръжен конгрес на ВМРО и е избран за запасен член на окръжното ръководство. След убийствата на Алеко Василев и генерал Александър Протогеров, Чегански преминава през 1928 година в лагера на протогеровистите. През 1929 година активно развива нелегална дейност в Битолско, близък е с Георги Попхристов (Кръстофореца) - член на ЦК на ВМРО. Мицe Чегански е арестуван през месец юли 1933г. в София за неговата революционна дейност, като член на ВМРО от българската царска полиция. Мицe Чегански попада в изолационни лагери и затвори, заради членството си в организацията. Той подпомага германското настъпление в Гърция през 1941 год. като водач.

Мице Чегански познава отлично пътищата и релефа в Егейска Македония. В края на 1951 година югославското правителство внася меморандум в ООН, в който населението в Пиринска Македония е обявено за „югославско малцинство“, преследвано и тероризирано от властите в София. Мицe Чегански подкрепя видните стари македонски революционери начело с Андон Кьосето – Велешанеца, Георги Попхристов - Кръстофореца, съпругата на обезглавения главен войвода в Костурско Васил Чекаларов  – Олга Чекаларова и много други. Те се обявяват в специална декларация против югославските претенции. Мицe Чегански почива в град София през месец октомври на 1970 година от естествена смърт на достолепните 95 години.