Издирваният в Стара планина Тодор е жив и здрав, появи се сам
Издирваният в Стара планина Тодор е жив и здрав, появи се сам / БГНЕС

Изчезналият в понеделник планинар Тодор Владимиров е жив и здрав. Русенският турист сам пристигнал на хижа "Левски", съобщиха за Дарик от Планинска спасителна служба.

Около 15:00 ч. той влязъл в хижата и си е поръчал чай, за да се сгрее. От службата все още нямат информация къде е бил през последните дни, къде и как е нощувал. Той останал изненадан, че е бил търсен и за издирването му е била организирана специална спасителна акция с участието на вертолет.

Оказва се, че Тодор не се е загубил, нито е бедствал. Мъжът е разбрал, че нещо не е наред, след като е чул хеликоптер да кръжи в района. На спасителните екипи той обяснил, че е бил на палатка край хижа „Рай". В този район е нямало връзка в мобилния оператор, батерията му била паднала. По информация на Нова телевизия заради безразсъдните си действия Тодор ще отговаря пред полицията. Ще му бъде повдигнато и обвинение.

Днес по-рано над 20 планински спасители участваха в издирването на 40-годишния Тодор Владимиров, с когото беше изгубена връзка преди няколко дни в района на връх Жълтец в Централна Стара планина.

Участващите в акцията по претърсването днес се разделиха на три групи и поеха към хижите „Добрила", „Рай" и „Равнец". Очакванията бяха днес да минат през всички маркирани пътеки.

Основното предположение за случилото се преди дни е, че Тодор се е изгубил и е потърсил скривалище, за да може екипировката да го предпази от ниските температури.

По предварителна информация е имал и вода и храна за около 4-5 дни.

„При трайно ниски температури - около минус 15-16 градуса, шансовете за оцеляване вече пети ден намаляват драстично. Малки са, но ние продължаваме. Надявам се да го намерим. Когато това стане, Тодор ще бъде поет от лекарите на общинската болница", коментира по-рано кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Според него трябва да се предприемат законодателни промени, за да може подобни инциденти да бъдат сведени до минимум.

„Трябва да се въведе регистрационен режим, в който всеки турист да се обозначава. Ако туристът се движи с гривна, той може да бъде локализиран много по-бързо. Военните и полицаите трябва да се екипират по-добре, за да са полезни при спасяване в планината", каза още Кабаиванов.

Издирваният в Стара Планина Тодор Владимиров е строителен алпинист от Русе. Има богат опит с планински маршрути. Занимавал се е и с пещерно дело. В акцията днес беше включен и вертолет Кугър" от авиобазата в Крумово.