/ БГНЕС
С избирателна активност от 64,22 процента, при 65,67 на сто снощи, приключи балотажът на изборите за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от съдийската квота. След като вчера магистратите не успяха да изберат нито един от кандидатите, гласуването продължи и днес.
В този час тече преброяването на хартиените бюлетини.

Общо 15 са магистратите, които се състезават за шестте места за членове на деветия състав на ВСС от професионалната квота на съдиите. Право на участие в избора имат 2 197 съдии, от които 1916 са заявили електронно дистанционно гласуване през интернет. Избрани са тези, които имат най-много гласове, а не както на първия тур - поне 50 на сто от гласовете.

Започна балотажът на изборите за членове на ВСС


При преброяването снощи шестимата с най-висока подкрепа бяха председателят на районния съд във Велико Търново Младен Димитров, заместник-председателят на окръжния съд във Варна Мария Терзийска, заместник-председателят на районния съд в София Даниела Александрова, председателят на административния съд в Пловдив Явор Колев, заместник-председателят на окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова и председателят на окръжния съд в Ямбол Васил Петков.
БТА