Ивайло Калфин подаде оставка
Ивайло Калфин подаде оставка / netinfo

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин подаде оставка, а премиерът Бойко Борисов я прие, съобщиха от правителствената информационна служба.

Министър-председателят е разговарял с Ивайло Калфин, и двамата са изразили взаимната си благодарност за съвместната работа.

Калфин от своя страна коментира, че е доволен от всичко постигнато до момента.

"Оттеглям се от правителството по решение на ПП АБВ. През последната година и половина положих много усилия за това в България да има по-високи доходи, повече работни места и повече справедливост и предвидимост в социалните системи. Доволен съм от това, което постигнах. Остава и още много работа за моите наследници", каза той.

Калфин след оставката: Доволен съм от това, което постигнах

Малко по-рано днес заместник-председателят на АБВ Румен Петков обяви, че в неделя партията ще гласува дали да излезе от властта и да изтегли всички свои кадри.

"Националният съвет на партията взе единодушно решение да предложи на предстоящия в неделя конгрес да преустановим партньорството си за подкрепа на правителството и да изтеглим нашите представители от изпълнителната власт. Неслучайно дадох за пример порочния подход при приемането на Изборния кодекс. 200 параграфа бяха приети за две нощи. Това са въпроси с изключителна важност, много чувствителни за българското общество. Нормално ли е да се приемат за две нощи? Ние категорично отхвърляме начина на правене на политика. Той е не просто неприемлив, той е вреден", заяви Петков.

АБВ гласува излизане от властта

Лидерът на АБВ Георги Първанов посъветва премиера Бойко Борисов да ремонтира сериозно правителството. Първанов смята, че не просто има проблеми в диалога на управлението, а че се е изчерпал потенциалът на властта, в която и неговата партия участва.

„Бойко Борисов трябва да направи голям ремонт на правителството и това е в неговите правомощия. Министър-председателят може да избере и друг подход - предсрочни избори", коментира пред „24 часа" Георги Първанов.

Това не е първият случай, при който АБВ плаши да излезе от властта. Досега противоречия имаше няколко пъти около по съдебната и здравната реформа, както и преди миналогодишната актуализация на бюджета.

Това е четвъртата промяна в кабинета „Борисов 2".

Проф. Тодор Танев депозира своята оставка като министър на образованието и науката в Министерския съвет на 1 февруари тази година, след като премиерът Бойко Борисов поиска това от него заради системно проявяващи се проблеми в сектора. Постът пое Меглена Кунева.

През декември 2015 година правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка. Той аргументира решението си и с невъзможността политически да повлияе на промените, които би искал да се случат в съдебната власт в България. На стола на Христо Иванов седна Екатерина Захариева.

Преди това изненадващо на 4 март 2015 година вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка. Като мотив той посочи отказа на правната дирекция на Министерския съвет да обяви за неоснователно искането му за смяна на главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и ДАТО.

Премиерът Борисов прие светкавично оставката. Борисов номинира за поста своя вицепремиер по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова. В следващите два дни Борисов поиска и получи оставките на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и на шефа на ДАНС Владимир Писанчев.