Ивайло Дичев: Трябва да се сложи ясна граница между парите и политиката
Ивайло Дичев: Трябва да се сложи ясна граница между парите и политиката / снимка: БГНЕС, архив
Ивайло Дичев: Трябва да се сложи ясна граница между парите и политиката
64862
Ивайло Дичев: Трябва да се сложи ясна граница между парите и политиката
  • Ивайло Дичев: Трябва да се сложи ясна граница между парите и политиката

В държавата трябва да се сложи ясна граница между бизнеса и политиката, заяви в интервю за Дарик професорът по културна антропология Ивайло Дичев.

Според него Лютви Местан е допуснал голям гаф с избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, който ще постави ДПС в изолация години наред. Проф. Дичев коментира, че правителството на Пламен Орешарски трябва да си отиде, но след няколко месеца, защото избори сега ще бъдат спечелени отново от ГЕРБ и БСП.

„Бедата е, че тези страсти, които се надигнаха, те са комплекс от много неща. На една страна виждаме българската интелигенция - малко по-дясната интелигенция в България, но успоредно с тях избухнаха и други страсти, примерно антитурски страсти, които са много опасни и деструктивни. Делян Пеевски така или иначе е депутат на ДПС", добави Дичев.

По думите му Лютви Местан, който изглежда много интелигентен човек, се е оказал изключително лош политик: „Защото Ахмед Доган не направи никога такава грешка, толкова голям гаф. Първият ход, който прави Местан, е това - да създаде една ситуация, при която, според мен, години наред ДПС ще бъде в изолация".

Проф. Дичев коментира, че има и трети сноп - това са много крайните антикомунистически страсти. „Нещо повече, видяхме един лозунг, на който пишеше: „Чака ви съдбата на Чаушеску". Какво значи това нещо - какво ще разстрелят сегашните управляващи, без съд".

Според него въпросът е дали ще се избистри от това недоволство една градивна сила, позитивна сила, която малко да сложи ред в държавата: „Какво трябва да се направи в държавата - трябва да се откъсне, да се сложи някаква граница, все пак ясна, между парите и между политиката. Да разделим кой ще бъде политик, кой ще бъде бизнесмен. Не може бизнесменът да отива от бизнеса в политиката, особено случая тук с магнат на медиите да стане шеф на Разузнаването, това просто е сюрреалистично".

Проф. Ивайло Дичев подчерта, че той е от тези, които смятат, че правителството трябва да си отиде, но след няколко месеца поне. „От самото начало аз казах, че до евроизборите, дотогава има живот такъв парламент. Всички сме възмутени, искаме веднага да се махнат тези боклуци, престъпници. На другата страна са един друг тип поведение, което е по-скоро свързано с последствията от това, което ще стане. Веднага избори, ами те ще бъдат спечелени веднага от ГЕРБ. ГЕРБ и БСП, защото те имат парите в момента. Ако изчакаме известно време, ако натиснем този парламент да промени изборните закони, да промени финансирането на партиите. Време, за да се организират тези движения, тези партии, тези извънпарламентарни формации, за да имат те малко шанс да бъдат конкурентоспособни", добави още Дичев.