В този парламент няма никакъв смисъл и най-добре да отидем на предсрочни избори. Те разсъждават само с хора - къде е мой човек, къде не е. Липсва политическа мисъл. Така отговори Тошко Йорданов от ИТН към зададени от президента Румен Радев въпроси.

"Ние имаме представа как би трябвало да се управлява България. За нас правилният подход е експертно правителство с широка парламентарна подкрепа. Но тази формула би могла да се реализира в следващ парламент. Трябва да минем през избори, защото политическите партии, които в момента са там, ще имат друга тежест", заяви Йорданов.

БГНЕС

Според него, ако се проведат предсрочни избори, ПП-ДБ няма да имат толкова представители в парламента, а ИТН ще имат повече.

"Парламентът беше изчерпан от момента на съставянето му по този начин. Между две политически формации, подкрепен от трета, с което излъгаха избирателите си. Самото зачеване на това управление беше порочно и още тогава парламентът изчерпа съдържанието си", допълни той.

По думите му ИТН не следят преговорите на досегашните сгобкаджийски партньори - "това не са открити преговори, а задкулисен пазарлък". "Да следим преговорите между несглобкови партньори няма как, защото те се провеждат тайно, това не са открити и честни преговори, а задкулисен пазарлък на тема постове, пари и регулатори, което е отвратително, защото регулаторите би трябвало да са независими. Следим гнусотията която се случва, а не самите преговори, тъй като ние не сме в тях. Правителство между две формации, с подкрепа на трета, които излъгаха избирателите си, това беше порочно и още тогава парламентът беше изчерпан, видя се през последните 9 месеца, приеха се вредни промени в конституцията", категорично заяви Тошко Йорданов.

На излизане от президентството Тошко Йорданов посочи, че според ИТН този парламент е изчерпан и най-правилното нещо е да има избори. "Правилният подход е експертен кабинет с широка парламентарна подкрепа и съответно партиите, излъчили експерти да носят политическа отговорност, но не и този парламент", заяви Йорданов.

"Най-добре е да се мине през избори, хората да наредят тежестта на партиите", допълни той. Според него партиите, дори и да са същите, ще са с различна тежест и тогава, по думите му, може да се търси управленска формула.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня