История славянобългарска отпада от учебника по литература за шести клас
История славянобългарска отпада от учебника по литература за шести клас / Thinkstock/Getty Images

Началният текст на „История славянобългарска" на Паисий Хилендарски, който в момента се изучава в шести клас, отпада от новата учебна програма. Липсват още емблематичните произведения „Хубава си моя горо", „Вятър ечи, Балкан стене" и „Къде си, вярна, ти, любов народна".

Това става ясно от проектите на новите учебни програми за втори, шести и осми клас, които бяха качени на сайта на Министерството на образованието и науката днес към края на работния ден, пише "Монитор".

От ведомството обаче не са представили учебните програми за всички класове. Затова не става ясно дали тези произведения няма да се изучават в други класове.

МОН вече направи подобно разместване, като в края на миналата година прехвърли „Хайдути" от шести в пети клас. Освен отпаднали произведения обаче, има и нови. Така например според проектите шестокласниците ще изучават „Робинзон Крузо".

Досега произведението не беше част от учебниците за шести клас. Според качените документи в осми клас учениците ще изучават част от учебния материал, който в момента се преподава в девети и десети клас.

Така например, ако програмите се приемат окончателно, осмокласниците ще изучават „Азбучна молитва" и „За буквите". В учебния материал попадат още Шекспир, Бокачо, Сафо и Сервантес. Учениците в осми клас ще изучават Античността и Ренесанса.

Засега учебните програми са само проекти, а не окончателни приети. Становища и мнения по тях могат да се дават до 22 февруари. По финално приетите програми ще бъдат написани и новите учебници.