Илияна Йотова
Илияна Йотова / БТА
Вицепрезидентът Илияна Йотова разговаря на „Дондуков“ 2 с докладчици от Комисията по мониторинг към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. В разговора участва и секретарят на президента по правни въпроси Крум Зарков.

Обсъдена беше готвената от управляващото мнозинство реформа на съдебната власт. Докладчиците от Комисията по мониторинг към ПАСЕ проявиха интерес към планираните промени в Конституцията на Република България.

Илияна Йотова изрази своите опасения, че предложените към момента промени ще нарушат баланса и взаимния контрол на властите.

По време на срещата беше изтъкнат напредъкът на България по препоръките на Съвета на Европа по отношение на върховенството на правото в областта на съдебната система, включително и наскоро приетият механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

Представена беше позицията на президентската институция по извършените дотук промени, свързани със съдебната реформа.

Пеевски: Изборът на нов Инспекторат към ВСС ще бъде след промените в Конституцията

България е във фаза на пост-мониторинг от 2000 г. и е единствената държава член на Европейския съюз, обект на подобен диалог.

„Съветът на Европа е най-важният орган за защита на човешките права. В световен мащаб, за съжаление, наблюдаваме тенденция на отстъпление от извоювани човешки права. Човешките права не са луксозна политика и трябва на всички нива да се работи не с лозунги и препоръки, а с реални и решителни действия за тяхната защита“, посочи вицепрезидентът.