"Надявам се правителството и министрите да получат своето доверие и да защитят това доверие", коментира пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова по повод предстоящите дебати в Народното събрание по гласуването на вота на недоверие. 

"Очаквам утре да се проведе много сериозна и съдържателна дискусия, един дебат, по това какво ще очаква България през следващите месеци, за нашата икономическа и финансова стабилност. Много се надявам, че няма да станем свидетели на размяна на квалификации, обидни думи и изречения. Надявам се българският парламент утре да бъде на висота", каза още Йотова.

Гьоков: Нови избори няма да променят картината, пазарлъкът ще е по-голям

"Очаквам да се събере Комисията за външна политика, за да изработи своята позиция във връзка със съвета, който започва след броени дни в Брюксел. По отношение на това с каква позиция ще отиде българският министър председател там", обясни Йотова по повод кандидатурата на Република Северна Македония в Европейския съюз и нашата позиция.

"Най-важното може би, това е актуализацията на бюджета, за да знаем как ще бъде гарантирана финансовата стабилност, както приемането на необходимите закони във връзка с Плана за възстановяване", коментира вицепрезидентът предстоящото гласуване на актуализацията на бюджета. 

"Аз съм оптимист, че този бюджет ще мине, мисля, че ще има много нови предложения от различни парламентарни групи. В България определено има усещане за нови избори. Ще бъде голяма грешка, ако се използва тази дискусия с предизборни цели. Ако не се пиреме, разбира се, най-трудното ще бъде за тези групи от хора, и ще бъде катастрофа", допълни Йотова. 

На журналистически въпрос дали е готова България за избори, вицепрезидентът бе категорична:

"Последното нещо, което трябва да прави България в този момент е избори. Има много важни неща за решаване, не само бюджета, законите, вижте оперативните програми са доникъде, 2 години и повече застой. В условия на криза, в условия на война, ние отново ще изпаднем в последните места на всички европейски класации. Увеличава се безработицата, и най-вече се разтваря отново ножицата на бедността. Глътката въздух, която получиха хората, много бързо ще бъде изразходвана", заяви Йотова.