Интензивни валежи в следващите два дни
Интензивни валежи в следващите два дни / Снимка: Sofia Photo Agency

Силен дъжд валя в София и Югозападна България. Няма сигнали за наводнения в столицата.

Синоптиците прогнозират захлаждане и валежи през следващите два дни. В по-голямата част от страната валежите ще са от 15 литра на квадратен метър, съобщи синоптикът Латин Латинов от Националния институт по метеорология и хидрология.

Според синоптика на отделни места валежите действително ще бъдат значителни и могат да достигнат 50 литра на квадратен метър, но като цяло ще бъдат в порядъка на 15-20 литра на квадратен метър.

Според анализ на експерти от дирекцията "Води" на Министерството на околната среда и водите между 5 и 7 август в някои райони на страната се очакват валежи от 50 литра на квадратен метър. Според прогнозите такива количества дъжд се очакват в районите на Ботев и Черни връх, Мусала и Мургаш, на Ловеч, Лом, Монтана, Оряхово, Плевен, Пловдив, София, Свищов, Велико Търново и Враца.

Препоръчва се да бъдат взети мерки за осигуряване на нормалното функциониране на отводнителната инфраструктура в селищата.

Предвид средносрочната прогноза за интензивни валежи в неделя през нощта и в понеделник сутринта се очаква силно повишаване на нивата на реките в планинските райони на Западна България и Софийското поле - водосборите на Струма, Искър, горното течение на Марица. В понеделник до края на деня се очаква значително повишаване и на нивата на реките в централната част на Дунавския водосбор - Вит, Осъм, Янтра.

Според синоптичните прогнози максималните температури пред август ще бъдат между 35 и 40 градуса, валежите ще се запазят под средната норма за месеца, а температурите - над средната норма.

Актуална прогноза за времето четете тук