/ iStock/Getty Images
Да се инициира местен референдум за осигуряване на достъп на гражданите, особено от близките квартали, в които няма почти никакви паркови площи, до парка на резиденция "Бояна". Около тази идея са се обединили граждани във фейсбук страницата "Парк Бояна София".

На 6 ноември, събота, от 14.00 до 16.00 ч. групата граждани организира пункт за събиране на подписи за инициирането на местен референдум, пред Националния исторически музей, на входа на резиденция "Бояна".

"Търсим подкрепата на всички граждани, които искат да видят резиденция "Бояна" като достъпно за хората място. Можем заедно да я превърнем от недостъпна крепост в красив парк за всички. Това е нашата кауза", посочват от фейсбук групата.

От там допълват, че резиденцията заема огромна площ, която в по-голямата си част пустее. От правителството и президенството се използват сградите и терена в западната част на парка. Техният статут ще остане непроменен, посочват от групата. Те обаче са на мнение, че останалата, достатъчно голяма част, може и трябва да се отвори за свободен достъп на граждани.

Резиденция "Бояна" е архитектурно-парков комплекс, служещ за официална резиденция на президента, вицепрезидента и правителството на Република България. Районът, с площ около 60 хектара, е под държавна охрана, с контролиран ограничен достъп за външни лица. През района протича Перловската река, отделяща сегашната резиденция (Дом номер 2) от останалата му част.

БТА