Освен цените на основните хранителни продукти и битовите сметки, нагоре вървят и цените на имотите у нас. Според проучване на NOVA в Бургас бежанската вълна от Украйна се отразява на имотния пазар - руснаци продават, а украинци купуват или наемат жилища. 

„Има завишено търсене на квартири под наем. Това е не само в Бургас, а и в региона. Най-много настанени бежанци има в Слънчев бряг, Несебър, Бургас, Китен и Приморско”, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

В региона на Варна от Национално сдружение “Недвижими имоти” отчитат до 35% ръст на сделките за първото тримесечие на 2022г., сравнено със същия период през миналата 2021 г. 

„Промяна в имотния пазар има. Във варненския регион има сериозен ръст на сделките както и ръст на цените на жилищните имоти с 5% - 10%”, каза Ивайло Градев, член на УС на сдружението.

В студиото на „Събуди се” председателя на Национално сдружение „Недвижими имоти” Добромир Ганев заяви, че покупката на жилище е добро убежище за спестяванията на фона на инфлацията.

По думите му имотите – и жилищни, и търговски, в последните 15-20 години са генерирали ръстове от над 100 процента. „Покупката на какъвто и да било имот е активът с най-висока доходност. Тя винаги е била добра стъпка”, подчерта той.
NOVA