Имало писмо от Алексей Петров до Дянков, твърди съюз

Имало писмо от Алексей Петров до Дянков, твърди съюз
Имало писмо от Алексей Петров до Дянков, твърди съюз / снимка: Sofia Photo Agency
Имало писмо от Алексей Петров до Дянков, твърди съюз
26226
Имало писмо от Алексей Петров до Дянков, твърди съюз
  • Имало писмо от Алексей Петров до Дянков, твърди съюз

Писмото на Алексей Петров до Симеон Дянков с идеи как търговските банки в страната да намалят лихвите е заведено в деловодството на финансовото министерство. То е изпратено в края на декември миналата година и има входящ номер, съобщи за Дарик д-р Аднан Лидиянов, председател на комисията по данъчна политика към Съюза за стопанска инициатива. Алексей Петров е подписал писмото в качеството си на изпълнителен директор на съюза. По думите на Лидиянов - Алексей Петров може да посочи имената на търговски банки, които имат картелно споразумение за поддържане на високи лихви.

Бившият служител на ДАНС Алексей Петров заяви, че е арестуван заради засегнати банкови интереси и предложението му за намаляване на лихвите на банките, описано в писмо до финансовото министерство. Още вчера от ведомството опровергаха информацията за постъпването на такова писмо. Според д-р Аднан Лидиянов, който лично е подписал документа, той е заведен с входящ номер в деловодството на институцията в края на декември.

„Странно ми е един министър и то вицепремиер, на възлово място в управлението да лъже. Това е просто необяснимо. Това е нещо сериозно. Самият Алексей Петров не крие, за разлика то мен той знае имената на банковия картел и кои банки по-точно играят с предизборните кампании и така нататък", каза Лидиянов.

Според експерта лихвите по кредитите на банките у нас са ненормално високи, а реалните равнища са около седем процента.

България е част от Европа и половината от тези банки са европейски банки и ние не искаме на нашия пазар да действат различно, каза Лидиянов.

На въпрос, след като в края на миналата година финансовият министър проведе редица срещи с Асоциацията на банките, дори бяха набелязани мерки за сваляне на лихвите, а премиерът заяви, че е помолил банките да свалят лихвите, тъй като не може да се намеси по друг начин, смята ли, че това има нещо общо с писмото, което е изплатено, Лидиянов каза: „Ние искаме премиерът не да помоли банките, а да отстоява интереса на българския народ и на данъкоплатеца и на малкия и среден бизнес".

Затова от съюза предлагат пренасочване на част от значителните финансови ресурси на държавните организации от търговските банки към Българската банка за развитие. Тази финансова институция ще може да кредитира малкия и среден бизнес на поносими цени, допълни Лидиянов.

Той обаче отказа да коментира дали Алексей Петров е засегнали и интереси в застрахователния бранш.