/ Gulliver/Getty Images
Датата на предсрочните избори е в правомощията на президента. Има законови срокове, които той спазва. Така Станислав Балабанов от "Има такъв народ" коментира обявената дата от президента за парламентарните избори – 11 юли.

„Както видяхме днес, и третият мандат беше върнат, така че президентът има абсолютното право да насрочи дата за изборите. Щом преценява, че е възможна 11 юли, нека да бъде 11 юли“, каза Балабанов. „Ако погледнете историята на предишните парламентарни избори, които са се провеждали през лятото, избирателната активност е изключително сериозна, независимо че говорим за летни месеци“, посочи той. 

Радев разпуска парламента, обяви датата на предсрочните избори 

„С промените в Изборния кодекс, Балабанов очаква сериозен вот и от чужбина. Ще видите доста сериозна активност и от Великобритания, и от САЩ, и отвсякъде, където има българи, защото на последните парламентарни избори те не успяха да гласуват, заради сложните и сбъркани правила на стария Изборен кодекс“, коментира Балабанов.

Станислав Балабанов беше помолен да коментира и внесената от ГЕРБ конституционна жалба срещу разпоредби от промените в Изборния кодекс. „ГЕРБ, за съжаление, действат изключително популистки в последните дни, слушайте какво е мнението им по отношение на субсидията в момента“, каза той.
БТА