Парламентарната икономическа комисия прие на първо четене Законопроекта за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, внесен от Кирил Петков и група народни представители на 16 ноември, с който се предлага вносът на руски петрол да отпадне в срок не по-рано от 1 март 2024 г. и не по-късно от 15 март 2024 г. Законопроектът беше представен от Владислав Панев от ПГ "Продължаваме Промяната-Демократична България". С цел формиране на парламентарно мнозинство между двете четения можем да променим тези дати, допълни Панев.


Управляващите: Няма да има поскъпване на горивата заради отпадането на дерогацията

Румен Гечев от ПГ "БСП за България" заяви, че позицията на политическата формация винаги е била против предлаганите текстове, които са в противоречие с интересите на българските фирми и семейства. Той посочи, че ЕК е гласувала дерогация за Унгария и България, което не означава, че помага на Русия. Той допълни, че подобно решение би предизвикало хаос и увеличение на цените на петролните продукти. Неговият колега Петър Кънев предложи да се назначи особен управител на рафинерията, каквато възможност законодателно е регламентирана, като целта е да има контрол върху това какво, къде и как се изнася и купува от "Лукойл".

Даниел Лорер от ПГ "Продължаваме Промяната-Демократична България" каза, че дружеството вече е доказало, че може да работи поне с петдесет процента неруски петрол, освен това предлаганият петрол от Казахстан и Азербайджан има подобен състав и по тази причина депутатът допусна, че "Лукойл" "няма съществена нужда от технически модификации". Гечев попита вносителите дали ще подкрепят "да забраним всички петролни продукти".

Александър Вълчев от ПГ на ИТН заяви, че политическата формация е за това дерогацията да продължи, защото тя е разрешена от ЕК и икономиката ни може да се възползва от нея.

От ПГ ГЕРБ-СДС посочиха, че вносителите на обсъждания проект на нормативен акт биха постъпили по-добре, ако подкрепят отхвърления законопроект на политическата формация с вносител Делян Добрев и да предложат единствено промяна в срока на дерогацията.