Пълното падане на дерогацията за руския петрол от 1 март 2024 г. не би следвало да се отрази на българския пазар. Това каза пред журналисти в Благоевград министърът на финансите Асен Василев.

Лукойл“: Има риск от спиране на производството при липсата на възможност за износ на петрола

Повод за коментара му е договорката между ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС за отмяна на дерогацията за руския петрол в две стъпки. Първата е от 1 януари спиране на квотите за износ, втората – от 1 март окончателна отмяна на дерогацията, обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на съвместно изявление в парламента в петък.

Според Василев няма основание на този етап да се повишават цените на горивата у нас.

"Още преди месец и половина – два парламентът прие закон, с който трябва да поетапно да се намали употребата на руски петрол. Това, че се забранява износът от 1 януари, касае руския петрол. Ако има неруски петрол, той спокойно може да се изнася", каза министърът. Според Василев това просто ще ускори преминаването към неруски петрол.

Пеевски за дерогацията на руския нефт: Всеки ден, в който се финансира режимът на Путин, е пагубен

Василев коментира и позицията на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, изпратена до медиите в събота, че отмяната на новите квоти за износ на нефтопродукти от 1 януари 2024 година, е равносилно на отмяна на дерогацията още от декември 2023 година.

Според него това са опити за всяване на страх.