Игнатов обеща смяна на ръководството във фонд „Научни изследвания
Игнатов обеща смяна на ръководството във фонд „Научни изследвания / снимка: БГНЕС, архив

Проф. Мирослава Кортенска е освободена от фонда "Научни изследвания" по предложение на Изпълнителния му съвет, тъй като са установени редица нарушения в нейната работа във фонда. Това каза на заседанието на парламентарната образователна комисия министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Той заяви, че не е имал основание да спре това искане на Изпълнителния съвет, защото е било свързано със сериозни финансови нарушения от страна на проф. Кортенска. Тя също присъства на днешното заседание на комисията, но не взе думата, посочва БТА.

Заместник-председателят на парламентарната образователна комисия Галина Банковска попита министър Игнатов дали трябва да има промени в ръководството на фонда, а той й отговори, че моделът на финансиране трябва да се промени. След като завърши обсъждането и приемането на новия правилник на фонда, ще има и ново ръководство, заяви образователният министър.

Председателят на образователната парламентарна комисия Огнян Стоичков от "Атака" каза, че фирма с предмет на дейност търговия със селскостопанска продукция и с риба, и занимаваща се с канализационни и с бръснарски услуги е спечелила проект за насилието в съвременното българско общество. Управителят на фонда Христо Петров уточни, че фирмата се казва "Лорем" ЕООД и предметът на дейността й е за изготвяне и управление на проекти, за усвояване на средства от еврофондовате и от други донорски програми, за изготвяне на бизнес планове и други дейности.

След почивката, която беше дадена от комисията, заради липса на кворум, беше прекратено изслушването на министър Сергей Игнатов за дейността на фонда.

Преди почивката Лютви Местан от ДПС предложи да се поиска и международна научна експертиза, която да направи проверка за научния капацитет на проектите, спечелили финансиране от последната сесия на фонда "Научни изследвания".