/ ThinkStock/Getty Images
Станаха ясни имената и на четиримата нови конституционни съдии. Това са Павлина Панова, Надежда Джелепова, Атанас Семов и Красимир Влахов. Четирите номинации се излъчват от парламента, президента и двете върховни съдилища.
 
Панова и Джелепова бяха избрани днес от общото събрание на Върховния касационен и Върховния административен съд. Малко след това държавният глава Румен Радев обяви и своята номинация - проф. Атанас Семов. От парламентарната квота по-рано този месец пък бе избран Красимир Влахов.
 
Мандатът на 12-те съдии от Конституционния съд е с продължителност 9 години. На всеки три години изтича мандатът на четирима от тях. Новите кандидати се избират от президента, парламента и двете върховни съдилища.
 
Павлина Панова и Надежда Джелепова бяха избрани за конституционни съдии

С тайно гласуване днес общото събрание на Върховния касационен и Върховния административен съд избра Павлина Панова и Надежда Джелепова за конституционни съдии. По стара негласна уговорка бе избран по един съдия от двете върховни съдилища.

Панова е съдия във ВКС от 11 години, а от 2013 г. насам е негов зам.-председател и ръководител на Наказателната колегия. Джелепова пък е съдия във ВАС от 18 години, а през март бе избрана за негов зам.-председател по предложение на председателя Емил Чолаков.
 
Президентът номинира проф. Атанас Семов за съдия в Конституционния съд

По-късно през деня държавният глава Румен Радев излъчи и своята номинация - това е проф. Атанас Семов. От 2017 г. насам Семов е член на правния съвет при президента.
 

Sofia Photo Agency, архив


Преди това беше зам.-председател на партията на Яне Янев „Ред, законност, справедливост”, а в периода 2009-2010 беше и зам.-председател на Народното събрание.

Парламентът избра Красимир Влахов за съдия в Конституционния съд

По-рано този месец парламентът одобри доскорошния зам.-председател на Върховния касационен съд Красимир Влахов за конституционен съдия. Той бе предложен от управляващата партия ГЕРБ и подкрепен от Обединени патриоти.
 

БГНЕС


Четиримата нови конституционни съдии трябва да положат клетва на 13 ноември.