Сред законопроектите има такива за промени в НПК във връзка с децата, извършители на престъпление
Министърът на правосъдието в служебния кабинет проф. Янаки Стоилов внесе в Народното събрание пакет от проекти на нормативни актове, по които е необходимо да бъдат предприети своевременни действия, за да се избегнат финансови и други санкции срещу България, съобщиха от пресцентъра на правосъдното ведомство.

Законопроектите са представени на народните представители в случай, че проявят интерес към тяхното използване и внасяне за разглеждане в Народното събрание.

От Министерството на правосъдието уточняват, че от особена важност е промяната в законодателството за придобиването на българско гражданство. Причината е, че предоставяното "инвестиционно" гражданство подлага на риск националната сигурност и сигурността на ЕС.

Стоилов към КС: Може ли правосъдният министър да иска освобождаването на главния прокурор

Сред законопроектите има такива за промени в НПК във връзка с децата, извършители на престъпление, както и в Наказателния кодекс за детската порнография, употребата на високорискови ветеринарномедицински препарати и компютърните престъпления.

Проектът за промени в ГПК е свързан с необходимостта от изграждане на електронна информационна система "Национален регистър на запорите" в България, чрез която информацията за движимите вещи с регистрационен режим, върху които са наложени запори по изпълнителните дела, ще бъде централизирана в една база данни.

Част от законопроектите са в отговор на процедури за нарушения, образувани от Европейската комисия, а други целят ефективно сътрудничество с Европейската прокуратура, трети - регламентиране на новоизградени информационни системи за електронни административни услуги и достъп до правосъдие, за чието внедряване държавата се е обвързала с определени срокове.