И полицаи са замесени в бизнеса с желязо от депото в „Подуяне”, твърди адвокат
И полицаи са замесени в бизнеса с желязо от депото в „Подуяне”, твърди адвокат / снимка: Sofia Photo Agency, архив
И полицаи са замесени в бизнеса с желязо от депото в „Подуяне”, твърди адвокат
62310
И полицаи са замесени в бизнеса с желязо от депото в „Подуяне”, твърди адвокат
  • И полицаи са замесени в бизнеса с желязо от депото в „Подуяне”, твърди адвокат

Отговорни служители от МВР са намесени в бизнеса, който ромите от години развиват в жп депото в кв. „Подуяне”. Това заяви за Дарик Петър Величков - адвокат на охранителя Петко Еленков, който е обвинен за убийството на 16-годишния Велин в събота. По думите на Величков служителите на полицията системно оказват психологически натиск над арестантите. С това той обясни показанията на Ангел Баров - охранителят, който свидетелства, че Петко Еленков е стрелял с ловната си пушка по Велин и го е убил.

Величков обясни, че свидетелят Баров всъщност е излъгал и по-късно е сменил показанията си. Кой е убиецът на момчето все още не е ясно, но адвокат Петър Величков категорично отрече да има доказателства срещу клиента му.

„В никакъв случай не може да се направи обосновано предположение, нито има доказателство, че обвиняемият е извършил деянието. Показанията, които са в корицата на делото, които бяха ползвани от съдебния състав, не са верните показания. Това, което Баров е подписал, не е истината относно неговите показания”, заяви Величков.

„Аз прекарах два дни в дирекция на полицията и в сградата на 7-мо РУП като защитник на Еленков и видях много незаконоиздържани начини на снемане на обяснения и отношение преди всичко към охранителите”, каза още той и уточни, че не говори за физическо, а за психическо насилие над тях. „Няма нито една камера, която да потвърждава присъствието на обвиняемия в района”, категоричен е Величков.

„Желязото е най-малкият интерес. Имам информация, че полицията е замесена, с участието на отговорни служители от МВР. Те успяват да припечелват, и то не лошо. По неволя съм слушал всякаква информация - за джипове, за хилядарки, за дежурни офицери. Какъв е проблемът да сложат на районните в София СРС-та на служителите, те не са извън закона, и да ги чуят дали им се обаждат роми”, коментира още адвокат Величков.

Инцидентът в хладилното депо в „Подуяне” стана на 2 март, когато Велин и година по-малкият му приятел Камен се вмъкнали в двора на хладилното жп депо в квартала, за да събират старо желязо за скрап. 50-годишният гард Петко Еленков, който е служител на частната охранителна фирма „БОС-ИТ” EООД, стрелял по момчетата с ловна пушка, а друг негов колега с пистолет.

Пристигналите на място полицаи заварили безжизненото тяло на Велин в тревата между коловозите, а Камен с огнестрелни рани по краката. Пред Дарик близки на пострадалите момчета разказаха тогава, че това е третият подобен случай в квартала. Преди година същият охранител прострелял друго момче, което обаче оцеляло след девет месеца, прекарани в кома, а разследването срещу Еленков било прекратено.

След убийството на Велин стотици роми излязоха на протест с искане за доживотна присъда за стрелеца - пазач в депото в кв. „Подуяне”.