Група от 76-ма мигранти е задържана тази сутрин около 05:00 ч. на 177-ми километър на автомагистрала „Тракия“ в област Стара Загора. Това съобщи директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Лазар Христов.

След получена оперативна информация е спрян за проверка тежкотоварен автомобил с българска регистрация, който е бил управляван от български гражданин, посочи ст. комисар Христов. 

В товарният отсек на автомобила са установени мигрантите, които се представят за афганистанци. „Седем от тях са настанени в различни лечебни заведения в Стара Загора и Чирпан, поради дехидратация и изтощение от пътуването, без опасност за живота. Останалите лица са транспортирани към Районно управление - Чирпан“, уточни директорът на ОДМВР.

Лазар Христов посочи, че в момента се работи по оформяне на документите за настаняването им в Бежанския център в Харманли. 

Водачът на камиона е задържан. Той е с чисто криминално минало. „Има образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура - Стара Загора. По-късно през деня материалите по делото ще бъдат докладвани“, обясни още Лазар Христов. 

Операцията е част от разпоредената от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов акция по превенция на незаконната миграция.

Директорът на ОДМВР Стара Загора допълни, че в хода на същата операция през вчерашния ден е била задържана друга група от седмина мигранти, която е била превозвана от румънски гражданин.

Предстои прокуратурата да привлече като обвиняем 27-годишния мъж, който е превозвал групата.
Павлина Дудева/БТА