Започнаха Великите пости. Някои хора го правят по религиозни причини, а други - по здравословни. Съвети за храненето през този период пред NOVA даде диетологът проф. Донка Байкова.
 
„Религията повелява два пъти в този дълъг период да консумираме и риба. Веднъж на Благовещение, а след това на Цветница”, коментира Байкова.

вино риба
ThinkStock/Getty Images

Лишаването изцяло от растителни мазнини за период от 40 дни обаче не влияе добре.
 
Разрешено е да се консумира алкохол през уикенда и по-точно в неделя. Тогава може и малко мазнини, олио. За хората, които се чувстват със занижени сили и работоспособност, може също така да се консумират и мекотели – миди, омари, калмари, тъй като те са безкръвни животни.

морски дарове
ThinkStock/Getty Images

„Трябва да си направим план програма, когато стартираме пост. Може ли да си осигурим ядки, семена, бобови храни, зърнени асортименти, много сезонни зеленчуци и плодове, цитруси? И чак тогава да предприемем пост. Ако сме много ангажирани и наблягаме на хляба, маслините или олиото, пречистването няма да стане”, поясни още диетологът.

Преминаването към пълнозърнести храни дава добра възможност за поддържане на фигурата
Thinkstock/Getty Images

Хора, които се намират в период на възстановяване след тежко боледуване, трябва да предприемат различен по продължителност пост. Добре е да се консултират с лекар, а не да го правят на своя глава, посъветва проф. Донка Байкова.

плодове зеленчуци
Thinkstock/Getty Images

nova.bg