Хората в социални домове да си плащат реално?
Хората в социални домове да си плащат реално? / netinfo

Хората, настанени в социални институции, да заплащат реалната си издръжка, а не част от нея. Тези, които нямат такава възможност, но притежават движима и недвижима собственост, да я предоставят в полза на държавата, искат от териториална дирекция ”Социално подпомагане” в Габрово.

Според директора на службата Радостина Братованова по този начин ще се постигне по-целесъобразно изразходване на бюджетни средства, а и условията на живот в социалните заведения ще се подобри.

“Много хора настаняват близките си в домове, не полагат никакви грижи за тях, но се възползват от остатъка от пенсиите и имуществото им. Този, който полага грижи, той трябва и да получава”, коментира в интервю за Дарик Братованова.

Тя е представила в социалното министерство над 10 предложения за промени в законодателството, свързани със социалното подпомагане. Сред тях са въвеждането на подоходен критерий за отпускане на добавки за интеграция на хора с увреждания, както предоставянето на помощни технически средства на инвалиди да става само след извършване на социална оценка на възможността за тяхното целесъобразно използване.

Други новини от Габрово