/ БГНЕС
Министърът на здравеопазването Христо Хинков коментира темата с освобождаването на заместник-министър Бойко Пенков.
 
 
"Това е решение на министър-председателя, аз се съобразявам с него. Лоялен съм към правителството и независимо от някои резерви, които имам, ще приема това решение на министър-председателя",заяви Хинков.

„Бях уведомен от министър-председателя, че заместник-министър Бойко Пенков е освободен от длъжност. Причините за това са мотивирани от самия министър-председател. От негова гледна точка реформите в здравеопазването не са в необходимата степен активирани, с недостатъчно добри темпове. Поради това, по негова преценка, д-р Бойко Пенков трябва да бъде сменен, с оглед на това да се ускорят тези процеси. Става въпрос за промяна в здравеопазването и постигането на общите стратегически цели, които са поставени още от правителствената програма“, посочи Хинков. 

В разпространената от пресслужбата на Министерския съвет информация за освобождаването на Бойко Пенков се посочва, че решението е взето заради бавни темпове на работа, които излагат на риск изпълнението на важни мерки в сферата на здравеопазването, заложени в управленската програма. Заповедта на министър-председателя влиза в сила от днес.   

Министърът на здравеопазването Христо Хинков коментира темата по време на събитие, на което беше представена електронната извинителна бележка за учениците от първи до дванадесети клас, която се очаква да влезе в сила от 1 октомври тази година. 

На журналистически въпрос, свързан с отправената от омбудсмана Диана Ковачева препоръка да не се въвежда предварителна електронна рецепта за антибиотици и лекарства за диабет заради опасността пациенти да останат без достъп, министър Хинков посочи, че все още не е запознат с мотивите. 

„Все още не съм се запознал с писмото на омбудсмана. Ще видя изложените от нея аргументи. От сега мога да кажа, че въвеждането на електронна рецепта за антибиотиците е изключително важна стъпка, защото България е на едно от челните места в Европа по проблеми с антибиотичната резистентност“, каза още министърът на здравеопазването. 
Иван Лазаров/БТА