Хасан Адемов: Протестът на лекарите ще е незаконен
Хасан Адемов: Протестът на лекарите ще е незаконен / снимка: Sofia Photo Agency

В България има медицински сестри, които получават заплащане под минималната работна заплата. Констатацията е на заместник-министъра на здравеопазването Валери Цеков по време на дискусия за това има ли криза в българското здравеопазване. Според д-р Цеков през изминалата година здравната реформа е заработила в пълния си обем чрез финансирането от Здравната каса, но Министерството на здравеопазването трябва да обяснява повече действията си.

Системата страда от недостиг на средства, посочиха повече от участниците в дискусията. Здравноосигурителната каса разработва софтуеър за 80 болници, който показва, че някои цени на клинични пътеки са сериозно надценени, посочи директорът на Здравната каса Румяна Тодорова.

За демонополизация на касата чрез конкуренцията на доброволни здравноосигурителни фондове се обяви д-р Хасан Адемов от ДПС. Здравноосигурителната вноска може да бъде повишена до 10% за сметка на намаляване на данъчното бреме, доуточни идеите в ДПС заместник-министър Матей Матеев.

Хаос в здравеопазването има, но той е законодателен, смятат от БЛС, които подготвят протести в средата на месеца. Този протест ще е незаконен, предупреди д-р Хасан Адемов.

В дискусията участват представители от всички структури и звена с ангажименти в здравеопазването. Прдеседателят на БЛС напусна, з-то в залата не присъстват представители на „Коалиция за България”. Здравният министър Радослав Гайдарски и директорът на Управителния съвет на касата Емил Райнов също не дойдоха на дискусията.