Грънчарова и Сорос обсъдиха успешното усвояване на структурните фондове
Грънчарова и Сорос обсъдиха успешното усвояване на структурните фондове / netinfo

Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова разговаря с председателя на институт "Отворено общество" Джордж Сорос. Успешното усвояване на структурните фондове, присъединяването към Еврозоната, процеса на присъединяване на Западните Балкани и енергийното сътрудничество са обсъждани на срещата, съобщиха от информационната дирекция на Министерството на външните работи.

Министър Грънчарова е очертала приоритетите на българското правителство при участието на страната в изработването на общите европейски политики. Тя е подчертала, че България има интерес да участва активно в европейския дебат.

За България е важно в първите години на членство да търси и привлече експертна помощ и в този смисъл Джордж Сорос е партньор от най-голяма величина, е заявила министърът по европейските въпроси. Тя е определила гражданския сектор като ключов партньор на правителството в осъществяването на важните за българското общество приоритети

Сорос е отбелязал добрите макроикономически показатели на България, които дават добра позиция на страната за членство в Еврозоната. Той е запознал министър Грънчарова с актуални проекти на институт "Отворено общество" и бъдещата дейност на организацията у нас. България има ново качество като член на Европейския съюз и това е възможност за развитието на целия регион, е казал Джордж Сорос.