Грешка в документ не даде ход на делото срещу шофьор, убил с колата си момиче
Грешка в документ не даде ход на делото срещу шофьор, убил с колата си момиче / снимки: DarikNews.bg

Десетки почернени мъже и жени от цялата страна се събраха в Съдебната палата на Стара Загора. Родителите на деца, загинали при пътно транспортни произшествия, дойдоха на първото заседание по делото срещу младежа, убил с колата си момиче в радневското село Знаменосец. По време на инцидента 17-годишната Даяна била седнала на пейка в селото и разговаряла със свой връстник.

Ход на делото срещу 19-годишния подсъдим Стоян Стоянов не беше даден, тъй като прокурорът от Окръжната прокуратура в Стара Загора Петър Василев призна, че е допуснал техническа грешка в обвинителния акт и поиска съдът да му го върне за корекция.

Трагедията, при която Даяна Колева загина стана на 29 юли миналата година. Девойката, която живеела с родителите си в Испания, се върнала за ваканцията в село Знаменосец, за да види баба си. На пейката говорила със своя приятел от селото Тихомир, когато върху двамата връхлетяла кола със 106 км/ч. при ограничение от 40 км/ч. Заради високата скорост, младежът загубил управление, качил се на тротоара и помел Тихомир и Даяна.

18-годишният тогава шофьор Стоян Стоянов от село Трънково току-що бил взел шофьорска книжка. Трудно говори за случилото се. Казва, че на завоя пукнал гуми. Заради стреса, от деня на инцидента е постоянно по болници, твърдят близките му и припомнят, че Стоян не само че не е избягал от местопроизшествието, а се е опитал да окаже първа помощ. Сега бившият възпитаник на професионалната гимназия по "Електроника" в Стара Загора се надява на справедлив процес.

Делото срещу него събра в кулоарите и залата на съда десетки родители на загинали при подобни случаи деца, обединени във фондация "Безопасни улици от Валя".

"За нас е важно да видим какво ще е посланието на съда сега. През последните 20 години посланията на съда бяха: "Не се притеснявайте, хора, карайте, както си искате, не спазвайте законите. И да убиете човек, няма да бъдете осъдени. Най-много до три години условно", обясни причината представителите на сдружението да са в Стара Загора Михаил Попов, роднина на загиналата в Бургас Валя, чието име носи сдружението.

Грешка в документ не даде ход на делото срещу шофьор убил с колата си момиче
netinfo