На поредната от предизборните й срещи в София широко рекламираната кандидатка за столичен градоначалник Мая Манолова претърпя крах. Оказа се, че тя не е популярна сред жителите на кв. "Лозенец", защото гражданите не дойдоха при своята гражданска кандидатка. Едва двайсетина души се мернаха на предизборното й мероприятие.

И тъкмо тази сбирка детронира гръмките и кухи заявки за силна гражданска кандидатура на бившия омбудсман. Гражданската енергия и работата на кмета с гражданите, които са основни слогани в кампанията й, увиснаха тук, а публиката й бе съизмерима с другия кандидат за кмет Борислав Игнатов, който също си избра за място на сбирката градинката пред "Маринела". Манолова скандира популистки фрази без да използва нито един факт като подкрепа на твърденията си. Все едно пускате телевизорите си на канал, който ви връща обратно в социализма.

Добре е да си припомним, че кандидатурата на Мая Манолова бе издигната от псевдо протестъра Никола Вапцаров, който стана известен още на миналите местни избори, когато успя да лансира Десислава Иванчева за кмет. Схемата му не се е променила особено от тогава – създаване и раздухване на несъществуващ „граждански“ проблем, който кампанията да яхне в мним опит да защити интересите на жителите. Явно стратегията на Вапцаров тук не проработи, тъй като очевидно гражданите на кв. "Лозенец" нямат особено желание да стават част от политически сценарии и манипулации. Всички тези псевдо изразители на гражданското мнение лицемерно повтарят и раздухват фалшиви новини, за да ги използват за свои лични и користни политическицели. Най-голямата от тях е да се възползват от слабостите на обществото, за да се настанят в удобното кресло на власта. Време е да поискаме реални стратегии за справяне с истинските проблеми на града: мръсния въздух, лошата инфраструктура, липсата на модерен европейски градски транспорт, липсата на места за паркиране и т.н. Гражданите искат да чуят конкретно обещания по тези въпроси, а не популистки фрази! Искат да видят предложения за справяне с проблемите, варианти, реални проекти и срокове.

И единственият адекватен въпрос в случая може да бъде „ще подаде ли кандидатът за кмет оставка, ако не реши истинските проблеми на града“? Гражданите на София очакват от кандидат за кмет с толкова гръмки заявки истинска кампания, а не имитация на такава. И е добре всички, които са насочили предизборните си събития към кв. "Лозенец", да имат едно наум за въпросната градинка – очевидно в нея се изпаряват всички празни обещания и политически илюзии, което предпазва не само живеещите в квартала, но и всички граждани от предизборни заблуди.