Граничният пункт при Маказа да носи името на ген. Васил Делов, предлага БСП
Граничният пункт при Маказа да носи името на ген. Васил Делов, предлага БСП / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Граничният пункт при Маказа да носи името на ген. Васил Делов, предлага БСП
58258
Граничният пункт при Маказа да носи името на ген. Васил Делов, предлага БСП
  • Граничният пункт при Маказа да носи името на ген. Васил Делов, предлага БСП

Гранично-пропускателният ни пункт с Гърция при Маказа да носи името на генарал-майор Васил Делов, поискаха от БСП. Червеният депутат Ангел Найденов прочете декларация от парламентарната трибуна, с която разкритикува действията на общинските съветници в Кърждали.

Според него, ако се вземе решение пунктът да носи името на ген. Делов, ще се спази логиката на именуване на КПП-тата по южната ни граница, а освен това подобен ход ще съживи спомените за ген. Делов и ще остави завинаги името му върху историческите и географските карти.

Социалистите разчитат на силна обществена и политическа подкрепа за вземане на това решение и на бърза реакция от страна на компетентните държавни институции.

Кандидатурата на генерал Васил Делов за почетен гражданин на Кърджали бе отхвърлена от общинския съвет с 22 гласа „против" (на ДПС) и 16 „за". Това се случи на тържествената сесия на местния парламент на 21 октомври, когато се отбелязва празникът на града. Мотиви от трибуната на тържествения форум не прозвучаха, а това предизвика гнева на другите две политически сили, представени в общинския съвет - БСП и ГЕРБ. Решението на общинските съветници от ДПС освободителят на Кърджали от османско владичество да не бъде удостоен със званието бе критикувано от останалите политически сили.