/ БГНЕС
"Още в генезиса на политика Румен Радев доведе до вътрешен революционен плам, който все още с БСП не могат да преодолеят. Политическият нагон на Радев бе грешно захранен и от началото на мандата, когато бе принуден да се докосне до изпълнителната власт. Един успешен военен вероятно, един добър пилот, но има системна грешка в конституцията. Натоварването на президента с изпълнителна власт е изкушение, което Радев не можа да преодолее." Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов в БНТ.

"Аз разсъждавам като човек, който 10 години участва в политическия живот. Оценявам защо една добре формирана фигура като институция стига до изкушението да коментира с доверие или недоверие изпълнителната власт. В демокрацията доверието се дава на избори. Не можем да влезем в този тон. Мога да коментирам Румен Радев като политик, президентът е институция", каза още Горанов.

"Не съм сигурен, че ГЕРБ би спечелил от това някой президент да си тръгне по-рано. Нито има аргументи Радев да говори за недоверие към правителството, нито има основание да се говори за импичмънт", добави той по решението на управляващата партия да не търси сваляне на Румен Радев от поста.

ГЕРБ няма да инициира импийчмънт на президента

"Видях, че прокуратурата свали доверието си от Радев. След ден той свали доверието от правителството. Трябва ли правителството да каже, че няма да си говорим с президента? Е, не може", заключи Горанов.

"Декември получихме сериозни сигнали от партньори на Васил Божков с тежки обвинения, които нямаше как да останат без последствия. Възложихме проверка на АДФИ, защото министърът не е орган по Закона за хазарта. Ако комисията бе сигнализирала, че има нещо нередно, други мои колеги най-малкото щяха да реагират", каза още финансовият министър като припомни, че в комисията представители имат ДАНС и министерството на икономиката.

Решение на парламента ще гарантира, че няма да пипаме курса лев-евро

"Подобен дебат за еврото не може да се води безкрайно. Има група хора с интерес за събуждат страхове в хората. Можем да търсим и геополитика, защото присъединяването към еврото е като присъединяването към НАТО и ЕС. Има хора, които не са със сигурност проевропейски настроени и предпочитат да създават напрежение по тези теми", заяви още Владислав Горанов.

"Тази тема трябва да се затвори при сегашния курс лев-евро при влизането ни в еврозоната", заключи той.
БНТ