/ DarikNews.bg
Само БСП не дава подкрепа, обяви Горанов след среща с партиите в НС
Парламентът ще даде мандат на министъра на финансите и управителя на БНБ да отстояват досегашния курс на лева към еврото при влизането ни в чакалнята на еврозоната и той да не може да бъде променян. Това ще стане с решение на парламента, с което ще се дадат гаранции, че България ще влезе в Еврозоната само и единствено при курс 1,95583.

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов след среща с парламентарно представените партии. Решението е подкрепено от всички групи, освен от БСП.

По този начин се отговаря на опасенията, че при влизането ни в ERM II може да се промени курсът на лева към еврото.

„Вчера разработихме проект на решение, който фиксира твърд мандат на българските власти в процеса на престой във валутно-курсовия механизъм. Всички партии бяха запознати с механизма и технологията и подкрепиха, с изключение на колегите от БСП. Това ще даде допълнителни гаранции, че България през ERM II до влизане в еврозоната ще поддържа фиксиран курс в размер на сегашния – лев към евро – 1.95583. Надявам се, че с това почти единодушно решение на българския парламент, отговаряме на темата за допълнителни гаранции за това, че България ще влезе в еврото само и единствено при този валутен курс“, посочи финансовият министър.

„Ако не се договорим да влезем с този курс, няма да влезем и ще се оттеглим“, уточни Горанов.

Той обясни, че промяната, предложена от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова в Закона за БНБ, няма да бъде оттеглена, тъй като само с нея можем да продължим процеса по присъдиняване към еврото. Именно тази поправка разбуни духовете и породи опасенията, че може да влезе в ERM II с курс, различен от сегашния.

„Ако нашето законодателство не бъде хармонизирано с европейското, ние трябва да се откажем от процеса“, обясни финансовия министър.

От думите му стана ясно, че още днес се очаква да бъде гласувано решението на парламента, което дават мандат на българските власти да защитават сегашния курс лев към евро при влизането ни в чакалнята на еврозоната.