Глобиха с 250 лв. бившия здравен министър Евгений Желев
Глобиха с 250 лв. бившия здравен министър Евгений Желев / снимка: Sofia Photo Agency
Глобиха с 250 лв. бившия здравен министър Евгений Желев
23695
Глобиха с 250 лв. бившия здравен министър Евгений Желев
  • Глобиха с 250 лв. бившия здравен министър Евгений Желев

Комисията за защита от дискриминация наложи глоба в размер на 250 лева на бившия министър на здравеопазването доктор Евгений Желев. Причината е, че здравното министерство не е осигурило животоспасяващо и скъпоструващо лекарство на 30 човека, страдащи от рядкото заболяване първична пулмонална хипертония. Още три пациентски организации за редки заболявания са подали жалби в комисията.

Тодор Мангъров е пациентът, подал жалба до Комисията за защита от дискриминация. Той е председател на пациентската организация, в която членуват хора, страдащи от рядкото заболяване:

Тодор Мангъров: „Тази поддържаща терапия струва от порядъка на 2000 лева на месец. Членове на асоциацията са около 36 пациенти с пулмонална хипертония в България, които нямат осигурено лечение от държавата и всеки се спасява поединично. Тази глоба би трябвало да има по-скоро символичен характер, тъй като той е бивш министър. Това е символично в полза на новото министерство, на него да му се напомни, че трябва да си върши работата. Тъй като до момента с новото правителство, от новото Министерство на здравеопазването, имам няколкократни срещи с новите началници на отдели. Работата им е половинчата. Закупени са лекарства за трима човека, а не за 30. Няма нито един пациент с пулмонална хипертония, който да се лекува от републиканския бюджет, макар че това ни се полага според закона".