Гледат преписката за дискриминация в думите на Щерев
Гледат преписката за дискриминация в думите на Щерев / netinfo

Комисията за защита от дискриминация е насрочила за днес първото си открито заседание по случая с изказването на депутата от НДСВ Атанас Щерев за онкоболните.

Повод за образуваната преписка за дискриминация по признак здраве станаха думите на народния представител, цитирани в медиите, че не е нужно да се отпускат допълнително средства за лекарства на онкоболните, защото те са обречени. Въпреки че веднага Щерев обясни, че е говорел за нуждата от повече пари за профилактика на раковите заболявания, антидискриминационната комисия се самосезира по този случай.

В доклада на един от членовете на комисията - Ирина Мулешкова, се посочва, че с изказването на Щерев са нарушени право на живот на гражданите, записано в конституцията, както и два международни документа - за гражданските и политическите права и за икономическите и социалните права.

В процеса на производството пред комисията Атанас Щерев ще трябва да докаже, че с изреченото от него не е нарушено правото на равно третиране. Това е принципът обратна тежест на доказване, характерен за производството пред комисията.

По-рано антидискриминационната комисия ще разгледа отново жалбата на Илир Айети срещу служители от Трето РПУ-София за хомофобско и ксенофобско поведение спрямо него. На предишното заседание беше даден ход на преписката след като не се стигна до споразумение за помирение по вина на полицейските служители.