Налице са притеснителни тенденции, свързани с разпространението на наркотици, най-вече около училища, управление на МПС след употреба на наркотични вещества - тенденции, които застрашават сигурността на българските граждани и те основателно са притеснени. Това заяви главният прокурор Иван Гешев по повод акция "Бяло", която се провежда в страната.

Създава се координация по места, заедно с МВР, за постигане на реални резултати в противодействие на разпространението на наркотични вещества. Гешев е поискал активизиране на работата по досъдебните производства от страна на административните ръководители на прокуратурата, както и предприемане на нужните действия за повдигане на наказателна отговорност при наличие на доказателства, изтъкна още обвинител номер едно.

Акция „Бяло“: Над 3000 полицаи изпълняват мащабна операция в страната (ВИДЕО)

Назначени са и проверки на МВР с оглед на компетенциите на МВР за разкриване на престъпления. В прокуратурата е създадена организация за бързо и приоритетно извършване на действия по разследването на нови случаи.

В рамките на следващите дни се очакват данни от провеждащата се акция в цялата страна, посочи Гешев.

"В рамките на правомощията на МВР е разпоредена и специализирана полицейска операция по темата", коментира още главният прокурор.