Главният прокурор Иван Гешев проведе работна среща с представители на "Рейнбоу Хъб" у нас, съобщиха от прокуратурата.

В срещата от страна на държавното обвинение са участвали заместник-главните прокурори Даниела Машева, Красимира Филипова, Пламена Цветанова, говорителят на главния прокурор Сийка Милева, както и градският прокурор на София Илиана Кирилова.

11 посолства осъдиха нападението в център на ЛГБТИ общността

Ръководството на прокуратурата е обсъдило необходимостта от законодателни реформи за преследване на престъпленията от омраза с представителите на "Рейнбоу Хъб" Глория Филипова, Мануела Попова, Лилия Драгоева и Димитър Богданов и адв. Силвия Петкова.

Главният прокурор ги е информирал, че след конституирането на 47-ото Народно събрание, прокуратурата планира да представи пакет от експертни предложения за промени в Наказателния кодекс. Иван Гешев и представителите на ръководството на прокуратурата са обсъдили посегателствата и нападенията над представители на "Рейнбоу Хъб", като е било подчертано, че подобни деяния, освен с криминален характер, са и несъвместими с принципите за защита на правата на човека в държава-членка на Европейския съюз.

Боян Расате за нападението в ЛГБТИ организация: Не участвах в това нещо (ВИДЕО)

Административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова е изразила увереност в бързото приключване на разследването на нападението в "Рейнбоу Хъб" - първият общностен ЛГБТИ център в България, управляван от фондация "ГЛАС" и фондация "Билитис".

Ръководството на прокуратурата е изразило готовността на институцията за бързи действия при други идентични случаи, с цел ограничаването на този вид престъпления, накърняващи основни демократични принципи в европейската общност.